Mięta ma dla nas mnóstwo zalet prozdrowotnych, a zawdzięcza je związkom aktywnym m.in. antyoksydantom. Dzięki pracom meksykańskich naukowców wiadomo, jakimi dodatkowymi zabiegami można podwyższyć ich zawartość w uprawianym ziole.
W eksperymencie meksykańskich badaczy dowiedziono, że mięta rosnąca w komfortowych warunkach wilgotnościowych jest uboższa m.in. w fenole i flawonoidy, gorzej też wpływa na niektóre nasze enzymy trawienne. Po prostu dla naszego zdrowia lepiej jest uprawiać ją warunkach umiarkowanego stresu wodnego: lepiej przesuszyć niż przelać. Naukowcy zaczęli go stosować po 45 dniach od posadzenia zioła. Jednak jest i druga strona medalu: tak uprawiana mięta dawała o ok. 20 proc. mniejszy plon, co akurat dla mnie nie ma znaczenia, ponieważ ze swoich grządek wolę zrywać bardziej wartościową miętę.
W innym doświadczeniu – również meksykańscy badacze - traktowali dolistnie rośliny oddzielnymi roztworami kwasu salicylowego i nadtlenku wodoru. Miały one różne stężenia. W laboratorium przeanalizowano skład chemiczny roślin i odkryto, iż zastosowany kwas salicylowy miał dobroczynny wpływ na wzrost mięty oraz na ilość interesujących nas substancji czynnych np. zwiększyła się zawartość związków fenolowych. Bardzo interesujący jest także fakt, iż po tych zabiegach w mięcie pojawiły się w znacznych ilościach rutyna, naringina. Konsekwencją był wzrost siły wymiatania wolnych rodników. Zastosowane roztwory to 0,5, 1 i 2 mM. Uczeni zakończyli eksperyment zaleceniem stosowania kwasu salicylowego w uprawach mięty, aby wzmocnić prozdrowotną wartość uzyskiwanych z niej naparów.
W eksperymencie meksykańskich badaczy dowiedziono, że mięta rosnąca w komfortowych warunkach wilgotnościowych jest uboższa m.in. w fenole i flawonoidy, gorzej też wpływa na niektóre nasze enzymy trawienne. Po prostu dla naszego zdrowia lepiej jest uprawiać ją warunkach umiarkowanego stresu wodnego: lepiej przesuszyć niż przelać. Naukowcy zaczęli go stosować po 45 dniach od posadzenia zioła. Jednak jest i druga strona medalu: tak uprawiana mięta dawała o ok. 20 proc. mniejszy plon, co akurat dla mnie nie ma znaczenia, ponieważ ze swoich grządek wolę zrywać bardziej wartościową miętę.
W innym doświadczeniu – również meksykańscy badacze - traktowali dolistnie rośliny oddzielnymi roztworami kwasu salicylowego i nadtlenku wodoru. Miały one różne stężenia. W laboratorium przeanalizowano skład chemiczny roślin i odkryto, iż zastosowany kwas salicylowy miał dobroczynny wpływ na wzrost mięty oraz na ilość interesujących nas substancji czynnych np. zwiększyła się zawartość związków fenolowych. Bardzo interesujący jest także fakt, iż po tych zabiegach w mięcie pojawiły się w znacznych ilościach rutyna, naringina. Konsekwencją był wzrost siły wymiatania wolnych rodników. Zastosowane roztwory to 0,5, 1 i 2 mM. Uczeni zakończyli eksperyment zaleceniem stosowania kwasu salicylowego w uprawach mięty, aby wzmocnić prozdrowotną wartość uzyskiwanych z niej naparów.
Literatura:
Figueroa Perez MG, Rocha-Guzman NE, Mercado-Silva E, Loarca-Pina G, Reynoso-Camacho R: Effect of chemical elicitors on peppermint (Mentha piperita) plants and their impact on the metabolite profile and antioxidant capacity of resulting infusions (2014), Food Chem.
Figueroa Perez MG, Rocha-Guzman NE, Perez-Ramirez IF, Mercado-Silva E, Reynoso-Camacho R: Metabolite profile, antioxidant capacity, and inhibition of digestive enzymes in infusions of peppermint (Mentha piperita) grown under drought stress (2014), J Agric Food Chem.
Figueroa Perez MG, Rocha-Guzman NE, Mercado-Silva E, Loarca-Pina G, Reynoso-Camacho R: Effect of chemical elicitors on peppermint (Mentha piperita) plants and their impact on the metabolite profile and antioxidant capacity of resulting infusions (2014), Food Chem.
Figueroa Perez MG, Rocha-Guzman NE, Perez-Ramirez IF, Mercado-Silva E, Reynoso-Camacho R: Metabolite profile, antioxidant capacity, and inhibition of digestive enzymes in infusions of peppermint (Mentha piperita) grown under drought stress (2014), J Agric Food Chem.
Komentarze
Prześlij komentarz