Groch: prosty sposób na silniejsze i zdrowsze plony

Uczeni z University of Massachusetts w USA moczyli 12-48 godzin nasiona grochu w 50 mikromolowym roztworze kwasu foliowego i 500 mikromolowym roztworze witaminy C. Efekt, który uzyskali usatysfakcjonuje wszystkich smakoszy tego warzywa i tych, którzy uprawiają groch na kiełki i w swoich ogródkach. Ten prosty zabieg sprawił, że więcej nasion kiełkowało i siewki były zdecydowanie silniejsze niż w grupie roślin nie moczonych w witaminach. Miały mocniejsze korzenie, dłuższe pędy, większą masę. Jednak największą korzyść możemy odnieść my, gdyż w były zdecydowanie zdrowsze za sprawą obfitości związków fenolowych, których ilość powiększyła się aż o ok. 20 proc. Mają one działanie m.in. działanie bakteriobójcze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i wychwytują wolne rodniki – stąd starania naukowców by szukać różnych metod na dodatkową ich porcję na naszych talerzach.

Literatura:

Burquieres E, McCue P, Kwon YI, Shetty K: Effect of vitamin C and folic acid on seed vigour response and phenolic-linked antioxidant activity, Bioresour Technol. 2007.

Komentarze