Jarzębina: kwiaty na zdrowszą starość

Kwitną jarzębiny, więc zajrzałam do „Ziołolecznictwa. Poradnika dla lekarzy” pod red. prof. A. Ożarowskiego, aby przypomnieć sobie ich właściwości. Poświęcone było im tylko jedno zdanie, że działają słabo moczopędnie i rozwalniająco, czyli środek dla dzieci. Czy współczesna nauka coś do tego dołożyła? Trafiłam na bardzo interesującą publikację polskich naukowców z 2019 r. z uniwersytetów łódzkiego i medycznego. Pracują oni nad ekstraktami z kwiatów jarzębiny, w których zawartość polifenoli byłaby porównywalna z nasionami i skórkami winogron, liśćmi zielonej herbaty - produktu o najwyższym znanym stężeniu tych związków w liściach. A one regularnie spożywane m.in. zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, neurodegeneracyjne, miażdżycy, cukrzycy, a poza tym wspierają normalny metabolizm.

Zaskakujące jest to, że właśnie w kwiatach jarzębiny odkryto taki potencjał. Zakres prac polskich uczonych jest bardzo szeroki m.in.  analizują wpływ ekstraktów na hamowanie enzymów prozapalnych, wiele utleniaczy oraz sprawdzili ich oddziaływanie na plazmę komórkową in vitro. Na razie kwiaty zwycięsko przechodzą każdą próbę i czeka je kolejna seria badań, a póki one nie zostaną zakończone pozostaje nam herbatka lub nalewka z własnoręcznie zebranych kwiatów. Na pewno nie będą to produkty o takiej jakości, jaką w przyszłości zaproponują nam naukowcy, choćby z tego powodu, że stężenie polifenoli będzie niższe i ich ilość będzie różna, ponieważ uzależniona od warunków, w jakich rosło drzewo m.in. klimatu, gleby, atakujących je szkodników – słowem nie są standaryzowane. Jednak mimo to warto wspierać się choćby herbatką z kwiatów jarzębiny, aby osiągnąć zdrowszą starość.

literatura:

Olszewska MA, Kołodziejczyk-Czepas J, Rutkowska M, Magiera A, Michel P, Rejman MW, Nowak P, Owczarek A: The Effect of Standardised Flower Extracts of Sorbus aucuparia L. on Proinflammatory Enzymes, Multiple Oxidants, and Oxidative/Nitrative Damage of Human Plasma Components In Vitro (2019), Oxidative Medicine and Cellular Longevity.

Komentarze

  1. Wszystko fajnie ale sceptyczny jestem do całej tej fali Nowomody na Polifenole, Antyoksydanty etc...
    Nie wszystko złoto co się świeci co szczególnie często widać w publikacjach badań in-vitro. Zapominamy bowiem, że ziółka to nie tylko to co wyizolowano z surowca do badań ale szereg innych substancji wpływających na ludzkie ciało i jego kondycję (często wiele z nich jeszcze nie zostały odkryte co niestety zaciemnia nam obraz jeśłi skupimy się na Achach i Ochach czytując publikacjie o in-vitro...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz