Dla własnego i rodziny zdrowia trzeba posiać grządkę kalarepy, ponieważ wykazuje wiele fantastycznych właściwości prozdrowotnych m.in. działa przeciwzapalnie, jest silnym antyoksydantem, chroni przed nowotworami okrężnicy i prostaty, a koreańscy naukowcy dowiedli, iż jest również mocnym środkiem przeciwcukrzycowym. Wiele chorób np. zaćma, miażdżyca, a nawet embriopatia I trudniejsze gojenie się ran rozpoczynają wolne rodniki, z którymi organizm nie może sobie poradzić. Konieczne jest wówczas zasilanie z zewnątrz warzywami i owocami obfitującymi w związki aktywne wymiatające wolne rodniki i do nich należy kalarepa. W sklepach z nasionami jest wiele odmian, które z nich wybrać?
Zielone, czy czerwone? Uczeni z Uniwersytetu w Busan porównali zdolność antyoksydacyjną warzyw o obu kolorach i zdecydowanie zwyciężyła kalarepa czerwona zawierająca ponad 2-krotnie więcej fenoli niż zielona.
W innym doświadczeniu sporządzono ekstrakty spirytusowe ze świeżej skórki fioletowej kalarepy i użyto ich w doświadczeniu z komórkami nowotworowymi okrężnicy. Okazało się, że w ok. 40 proc. niszczą chore komórki. Uczeni uznali, iż fioletowa kalarepa zapobiega temu nowotworowi.
Więc już wiadomo, lepiej siać fioletową. Innym powodem dla którego warto zbierać kalarepowe plony z własnego ogrodu jest dowiedziony fakt, że wartość odżywcza warzywa szybko spada po 2 tygodniach przechowywania.
Literatura:
Jung HA, Karki S, Ehom NY, Yoon MH, Kim EJ, Choi JS: Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes) (2014), Nutrition and Food Science.
W innym doświadczeniu sporządzono ekstrakty spirytusowe ze świeżej skórki fioletowej kalarepy i użyto ich w doświadczeniu z komórkami nowotworowymi okrężnicy. Okazało się, że w ok. 40 proc. niszczą chore komórki. Uczeni uznali, iż fioletowa kalarepa zapobiega temu nowotworowi.
Więc już wiadomo, lepiej siać fioletową. Innym powodem dla którego warto zbierać kalarepowe plony z własnego ogrodu jest dowiedziony fakt, że wartość odżywcza warzywa szybko spada po 2 tygodniach przechowywania.
Literatura:
Jung HA, Karki S, Ehom NY, Yoon MH, Kim EJ, Choi JS: Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes) (2014), Nutrition and Food Science.
Komentarze
Prześlij komentarz