Jabłka, które naturalnie opadły w sadzie można – zdaniem chińskich uczonych – wykorzystać do wzmocnienia odporności truskawek na stres, a zapewne również, innych warzyw i owoców. Ekstrakt fermentacyjny dostarcza nowo posadzonym truskawkom minerałów, substancje aktywne oraz bakterie, które urozmaicają mikrośrodowisko gleby pozytywnie wpływając na rośliny. Jak naukowo dowiedziono skraca również okres adaptacji sadzonek do nowych warunków, zwiększa szanse na przyjęcie, wpływa na ich lepszy rozwój. W tym projekcie badawczym wykonano mnóstwo pracy, badań i pomiarów, które mnie przekonały do podlewania nowo wysadzonych roślin – nie tylko truskawek – gnojówką z jabłek. Naukowcy do jej sporządzenia wykorzystali szczep bakterii dla mnie niedostępny, więc ich przepis zmodyfikowałam do swoich możliwości. Jak go przygotowuję? Przepis:
- 0,5 kg pokrojonych jabłek mogą być niedojrzałe i robaczywe, ale nie gnijące i bez infekcji grzybowych),
- 1 łyżeczka cukru - to zaskakujący składnik,
- szklanka wody.
Raz dziennie mieszam przez 5 minut. Gnojówka fermentuje przez ok. 30 dni, podlewam nią świeżo sadzone i wschodzące rośliny.
Literatura:
Zhang J, Pang H, Ma M, Bu Y, Shao W, Huang W, Ji Q, Yao Y: An Apple Fruit Fermentation (AFF) Treatment Improves the Composition of the Rhizosphere Microbial Community and Growth of Strawberry ( Fragaria × ananassaDuch 'Benihoppe') Seedlings (2016), PLoS One.
- 0,5 kg pokrojonych jabłek mogą być niedojrzałe i robaczywe, ale nie gnijące i bez infekcji grzybowych),
- 1 łyżeczka cukru - to zaskakujący składnik,
- szklanka wody.
Raz dziennie mieszam przez 5 minut. Gnojówka fermentuje przez ok. 30 dni, podlewam nią świeżo sadzone i wschodzące rośliny.
Literatura:
Zhang J, Pang H, Ma M, Bu Y, Shao W, Huang W, Ji Q, Yao Y: An Apple Fruit Fermentation (AFF) Treatment Improves the Composition of the Rhizosphere Microbial Community and Growth of Strawberry ( Fragaria × ananassaDuch 'Benihoppe') Seedlings (2016), PLoS One.
Komentarze
Prześlij komentarz