Karczochy: pomagają wątrobie, na co mogą szkodzić?

Karczochy są w „żelaznym” zestawie ziołowych preparatów spierających wątrobę i słusznie, jednak jak przekonują brazylijscy uczeni herbatka z warzywa powinna być stosowana z umiarem. Wykonali eksperyment, w którym dokonali oceny genotoksyczności herbatki z liści i kwiatów. Zwierzętami doświadczalnymi były myszy, podawano im przez 3 dni różne stężenia herbatki. Po licznych badaniach stwierdzono, iż herbatka nie ma wpływu na komórki krwi obwodowej i to jest dobra wiadomość, natomiast zła, że była genotoksyczna w najwyższych badanych stężeniach dla szpiku kostnego i właśnie z tego powodu naukowcy zalecają ostrożność w stosowaniu.

Czy filiżanka herbatki zażywana dla poprawy pracy wątroby może zaszkodzić szpikowi? Do jej sporządzenia zazwyczaj używamy 1 g suszonych liści, a to dostarcza ok. 10 mg substancji na kilogram masy ciała, natomiast genotoksyczność zaobserwowano przy 2 000 mg/kg.

Literatura:

Zan MA, Ferraz AB, Richter MF, Picada JN, de Andrade HH, Lehmann M, Dihl RR, Nunes E, Semedo J, Da Silva: In vivo genotoxicity evaluation of an artichoke (Cynara scolymus L.) aqueous extract. (2013). 

Komentarze