Lnica chroni wątrobę przed stłuszczeniem – to najnowszy z 2018 r. wniosek chińskich uczonych, po przeprowadzeniu serii eksperymentów z tym ziołem, niedocenianym u nas. W doświadczeniu wykorzystano myszy, które karmiono dietą typu zachodniego i zaskakujące jest, że wystarczyło 8 tygodni, aby wywołać u nich hiperlipidemię, czyli podwyższone stężenia cholesterolu oraz trójglicerydów. Później zwierzęta leczono flawonoidami z linicy. Terapia była skuteczna, ponieważ u wszystkich nastąpiło obniżenie wielu wskaźników, w tym wolnego kwasu tłuszczowego i wątrobowego. Wątroby nie wykazywały patologicznych zmian. Naukowcy stwierdzili, że flawonoidy lnicy zapobiegają hiperlipidemii i stłuszczeniu wątroby.
Literatura:
Kuang W, Zhang X, Lan Z: Flavonoids extracted from Linaria vulgaris protect against hyperlipidemia and hepatic steatosis induced by western-type diet in mice (2018), Arch Pharm Res.
Kuang W, Zhang X, Lan Z: Flavonoids extracted from Linaria vulgaris protect against hyperlipidemia and hepatic steatosis induced by western-type diet in mice (2018), Arch Pharm Res.
Komentarze
Prześlij komentarz