Mięta meksykańska: uprawa w ogródku


Mięta meksykańska nazywana jest także kubańskim oregano, ale nie dostrzegam w jej zapachu i smaku tej ostatniej przyprawy, a zdecydowane nuty mięty. W naszym klimacie powinna być uprawiana jako roślina doniczkowa, ponieważ nie ma szans na przeżycie zimy.

Uprawiam ją w ogródku jako jednoroczną. Co roku wysiewam w marcu do doniczek po kilka drobnych nasionek - rozsypuję je na powierzchni gleby i lekko dociskam. Wschodzą 2-3 tygodnie, po dalszych 14 dniach pozostawiam tylko 2 rośliny w pojemniku (najczęściej plastikowym kubeczku). W maju po zahartowaniu wysadzam na grządkę. Może rosnąć w pełnym słońcu i półcieniu, lubi glebę o odczynie obojętnym, żyzną. Za to ostrożnie podlewam ją, gdyż po przelaniu łatwo gniją korzenie. Jest też odporna na suszę.


Jesienią 2-3 rośliny ostrożnie przesadzam do doniczek, które zimę spędzają w domu – tak po prostu jest bezpieczniej, ponieważ okryta liśćmi na kłopoty z dotrwaniem do wiosny.

Świeże liście do sałatek, farszów mięsnych i omletu, zupy pomidorowej podbieram na bieżąco z grządek. A żniwa na suszoną przyprawę i lecznicze zioło przeprowadzam raz w sezonie we wrześniu, gdyż naukowo dowiedziono, iż w jej przypadku wtedy mogę liczyć na większą obfitość olejku eterycznego. Suszę – jak pozostałe zioła – na suchym, ciemnym i przewiewnym strychu. Mięta meksykańska to również doskonały lek. 

Nazwa łacińska: Plectranthus amboinicus

Inne nazwy: oregano kubańskie. 


Komentarze