Miechunka pomidorowa: meksykańska salsa verde

miechunka pomidorowa
Taki mamy klimat, że produkty na meksykańską salsę verde możemy mieć z własnego smakowitego ogrodu.

Składniki:

1kg miechunki pomidorowej, 0,2 kg cebuli szalotki, 2 papryczki serrano, pęczek świeżej mięty meksykańskiej, pęczek świeżej kolendry, 2 gałązki cząbru, 3 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki cukru, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy do smażenia i 1/2 szklanki oliwy do sałatek.


mięta meksykańska
Przygotowanie:

Przygotowuję miechunkę: wyjmuję z łupinek, myję, kroję w ćwiartki, można usunąć gniazda nasienne, ale ja tego nie robię. Na 3 łyżkach oliwy szklę posiekaną cebulę i papryczki, dodaję połowę miechunek i duszę kilka munut aż zacznie rozpadać się. Zdejmuję z ognia, po ostudzeniu blęduję, po czym znów zaczynam dusić na małym ogniu dodając wszystkie pozostałe składniki: resztę miechunki, drobno posiekane zioła,czosnek przeciśnięty przez prasę, doprawiam i na końcu dolewam oliwę. Delikatnie mieszam, aby jak najmniej uszkodzić cząstki miechunki, po kilku minutach gotowania wkładam do wyparzonych słoiczków, stawiam je do góry dnem i mam świetny sos do delikatnych mięs, ryb, grillowanych warzyw.

Komentarze