Pkhali jest tradycyjną, regionalną przystawką w Gruzji, zwłaszcza w jej zachodniej części. Każda rodzina, restauracja ma swój przepis, który łączą jednakowe przyprawy. Można je przygotowywać z np. kapusty, czerwonych buraków, bakłażanów, szpinaku. Mojej rodzinie najbardziej smakuje z bakłażanów i to nie jako przystawka, lecz sos do makaronu.
Składniki:
1/2 kg bakłażanów, odrobina wody, 2 łyżeczki mąki.
Przyprawy:
5 łyżek grubo zmielonych orzechów włoskich, pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry, 3 łyżki świeżo startego korzenia selera, 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 czubata łyżka posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka suszonej melisy, odrobina soli i pieprzu, ocet lub sok cytrynowy.
Przygotowanie:
Wymyte pokrojone bakłażany podlewam niewielką ilością wody, aby nie przywierały do dna, dosypuję seler i duszę ok. 10 minut. Zagęszczam rozrobioną mąką i gotuję jeszcze 2 minuty stale mieszając. Po ostudzeniu miksuję i dodaję przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiam na 2 godziny, aby przyprawy utworzyły jednolity bukiet.
Składniki:
1/2 kg bakłażanów, odrobina wody, 2 łyżeczki mąki.
Przyprawy:
5 łyżek grubo zmielonych orzechów włoskich, pół łyżeczki zmielonych nasion kolendry, 3 łyżki świeżo startego korzenia selera, 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 czubata łyżka posiekanego świeżego kopru, 1 łyżeczka suszonej melisy, odrobina soli i pieprzu, ocet lub sok cytrynowy.
Przygotowanie:
Wymyte pokrojone bakłażany podlewam niewielką ilością wody, aby nie przywierały do dna, dosypuję seler i duszę ok. 10 minut. Zagęszczam rozrobioną mąką i gotuję jeszcze 2 minuty stale mieszając. Po ostudzeniu miksuję i dodaję przyprawy, doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiam na 2 godziny, aby przyprawy utworzyły jednolity bukiet.
Komentarze
Prześlij komentarz