Ponad 250 osób obojga płci w wieku 22-68 lat uczestniczyło w bardzo interesującym eksperymencie przeprowadzonym przez japońskich uczonych z Katedry Medycyny i Nauki o Sporcie i Ćwiczeniach Tohoku University Graduate School of Medicine. Przez 3 lata ochotnicy dokładnie raportowali jakie warzywa i owoce jedzą oraz jak często. Na liście znalazło się 75 różnych gatunków m.in. świeże pomidory i przetwory z nich (sosy, gulasz, keczup, sok, duszone i smażone), łopian nas kompletnie kulinarnie niedoceniany, kapusta pekińska, cebula.
W czasie doświadczenia mierzono uczestnikom siłę uścisku dłoni i okazała się rzecz dla mnie zdumiewająca. Z analiz wynika, że tylko u osób spożywających często - 4 lub więcej razy w tygodniu - pomidory i produkty z nich odnotowano najmniejszą utratę siły w dłoniach i co za tym idzie mięśni szkieletowych. Pozostałe warzywa i owoce nie miały wpływu na moc uchwytu. Dlaczego 3 lata poświęcono na to badanie? Upływ czasu przygina nas do ziemi i starość nie oszczędza mięśni szkieletowych, które zwyczajnie słabną. Warto więc szukać produktów natury, które jak najdłużej utrzymują muskulaturę w dobrej formie i po tym eksperymencie na tę unikatową listę można już wpisać pomidory.
Literatura:
Ren Z, Huang C, Momma H, Cui Y, Niu K, Sugiyama S, Nanno M, Nagatomi R: High Tomato and Tomato Product Consumption is Protective Against the Decline in Handgrip Strength Among Japanese Adults: The Oroshisho Study (2018), J Epidemiol.
W czasie doświadczenia mierzono uczestnikom siłę uścisku dłoni i okazała się rzecz dla mnie zdumiewająca. Z analiz wynika, że tylko u osób spożywających często - 4 lub więcej razy w tygodniu - pomidory i produkty z nich odnotowano najmniejszą utratę siły w dłoniach i co za tym idzie mięśni szkieletowych. Pozostałe warzywa i owoce nie miały wpływu na moc uchwytu. Dlaczego 3 lata poświęcono na to badanie? Upływ czasu przygina nas do ziemi i starość nie oszczędza mięśni szkieletowych, które zwyczajnie słabną. Warto więc szukać produktów natury, które jak najdłużej utrzymują muskulaturę w dobrej formie i po tym eksperymencie na tę unikatową listę można już wpisać pomidory.
Literatura:
Ren Z, Huang C, Momma H, Cui Y, Niu K, Sugiyama S, Nanno M, Nagatomi R: High Tomato and Tomato Product Consumption is Protective Against the Decline in Handgrip Strength Among Japanese Adults: The Oroshisho Study (2018), J Epidemiol.
Komentarze
Prześlij komentarz