Śliwki: 50 g dziennie chroni kości po menopauzie

nie te śliwki, ale węgierki mają moc ochrony kości 
Kilka lat żmudnych badań wykonywanych przez amerykańskich naukowców udowodniło, że suszone śliwki zostały stworzone przez naturę do ochrony kości kobiet w okresie przekwitania. Owoce te mają unikalny skład m.in. witaminę K, bor, miedź, potas, związki aktywne np. rutynę, polifenole, kwasy chlorogenowe, które wpływają na metabolizm kości. Zdecydowanie wygrywają z np. suszonymi figami, rodzynkami, jabłkami, morelami.

Do czasu tych badań uważano, że utrata objętości kości jest nieodwracalna. Tymczasem okazało się, że codzienne spożywanie suszonych śliwek nie dość, że zapobiega osteoporozie, to jeszcze dzięki nim następuje ich regeneracja i wzrost masy. Naukowcy skupili się na kilku kościach m.in. łokcia, piszczeli, odcinka lędźwiowego kręgosłupa. Co ciekawe efekt ochrony kości utrzymuje się nawet przy ich nieregularnej konsumpcji.

Literatura:

Arjmandi BH, A. Johnson SA, Pourafshar S, Navaei N, George KS, Hooshmand S, Chai SC, Akhavan NS: Bone-Protective Effects of Dried Plum in Postmenopausal Women: Efficacy and Possible Mechanisms (2017), Nutrients.

Komentarze