Wszystkie jadalne rośliny mają przeciwnowotworową moc, choćby dlatego że zawierają antyoksydanty i sporo innych związków aktywnych. Różnice prozdrowotne pomiędzy nimi polegają m.in. na ilościach tych dobroczynnych substancji. Aronia ma ich imponującą obfitość, np. polifenoli 4 razy więcej niż w owocach porzeczki czarnej, malin i wiśni, blisko 10 razy niż borówkach amerykańskich, jeżynach, truskawkach. Taki skład chemiczny zachęcał naukowców do sprawdzenia, czy aronia jest zdolna chronić nasz materiał genetyczny przed wszechobecnymi w otaczającym nas środowisku czynnikami rakotwórczymi. Wstępne badania potwierdzają, że radzi sobie dobrze i to jest już wystarczający powód, aby zrobić rachunek sumienia dietetycznego i przypomnieć sobie, kiedy ostatni raz sięgnęliśmy po jej owoce lub soki. Niemieccy naukowcy z Universität Kaiserslautern przeprowadzili bardzo interesujące doświadczenie, dzięki któremu potwierdzili, iż owoce aronii chronią DNA. W eksperymencie podawano mężczyznom suplement diety z całych owoców. We wnioskach uczeni podkreślili, że już niewielkie ilości aronii chronią DNA.
Suplement z aronii każdy może zrobić w domu: owoce (teraz są najtańsze, ponieważ trwają zbiory) umyć, ususzyć i mielić na bieżąco, aby jak chronić zdrowie choćby łyżeczką codziennie. W pakiecie otrzymamy również jej właściwości wzmacniające układ sercowo-naczyniowy, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, no i dostarczy sporo witamin wraz z minerałami.
Literatura:
Bakuradze T, Becker D, Reischmann J, Meiser P: Protection from DNA Damage by Use of an Aronia Food Supplement—Results from a Pilot Human Intervention Study (2019), Current Pharmacology Reports.
Literatura:
Bakuradze T, Becker D, Reischmann J, Meiser P: Protection from DNA Damage by Use of an Aronia Food Supplement—Results from a Pilot Human Intervention Study (2019), Current Pharmacology Reports.
Komentarze
Prześlij komentarz