Cykoria podróżnik: zapobiega zakrzepicy i nie tylko

Cykoria podróżnik jest znana doskonale naszemu zielarstwu m. in. stosującym to zioło w kłopotach z kamieniami żółciowymi, wątrobą, stawami, utratą apetytu.

Jej zażywanie może być przyjemne i smaczne, ponieważ jest dodatkiem do różnych kaw zbożowych i właśnie węgierscy naukowcy z University of Pécs postanowili sprawdzić, czy kawa z cykorią może zapobiegać zakrzepicy. Do udziału w doświadczeniu zaproszono 27 ochotników. Codziennie przez tydzień wypijali nieco więcej niż szklankę napoju (300 ml). Co w tym czasie zamieniła cykoria w ich organizmach? Przede wszystkim lepkość krwi pełnej i osacza zmniejszyła się, zaobserwowano także lepszą odkształcalność krwinek czerwonych i kwas kawowy hamował agregację płytek. Jednakże uczeni uznali, że za poprawę obrazu krwi prawdopodobnie odpowiada nie jeden, lecz wiele związków aktywnych nadających kawie właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne.

Literatura:

Schumacher E, Vigh E, Molnár V, Kenyeres P, Fehér G, Késmárky G, Tóth K, Garai J: Thrombosis preventive potential of chicory coffee consumption: a clinical study (2011) Phytother Res.

Komentarze