terminy siewu: zaczynamy, kiedy temperatura gleby wzrośnie do 8 st. C buraczki z tego terminu przeznaczone są do bieżącej konsumpcji, na zimowe zapasy siew koniec maja do końca czerwca.
głębokość siewu: uważnie dobierajmy odmiany do gleby, gdyż na ciężkich nie udadzą się o wydłużonych korzeniach. Na grządkach o lżejszej glebie siew w rowkach o głębokości 3 cm, ciężkiej - 1-2 cm. Kiełkowanie przyspieszy moczenie ich przez 30 minut w ciepłej wodzie. Odstępy pomiędzy nasionami 2-4 cm w zależności od odmiany.
odległości: po wzejściu przerywamy, gdy siewki mają po 3-4 liście. Odległość między roślinkami z przeznaczeniem na buraczki marynowane o średnicy 2,5-3 cm to 6-7 cm i odległość między rzędami taka sama. Odległość między rzędami z buraczkami przeznaczonymi m.in. na zupę, ćwikłę z chrzanem, zasmażane to 30 cm, a odstęp w rzędzie ok. 10 cm.
przygotowanie grządki: gleba powinna być zasobna, dobrze rosną na nawozie zielonym, kompoście oraz w pierwszym-drugim roku po oborniku. Buraczki świetnie rosną na glebie o odczynie bliskim obojętnego. Wybierzmy miejsce w ogrodzie nie po warzywach korzeniowych, szpinaku, kapustnych, doskonała byłaby lokalizacja np. po grochu, fasoli.
pielęgnacja: jeśli zdecydujemy się na dokarmianie organiczne, to uważajmy na gnojówkę z pokrzywy, ponieważ ona obfituje w bor - buraczki są wrażliwe na jego deficyt oraz przenawożenie. To pierwsze objawia się gniciem korzeni, a drugie - schnięciem brzegów liści. A więc bardziej wskazane byłyby gnojówki wieloskładnikowe np. z dodatkiem mniszka lekarskiego, korzeni cykorii, ziela bluszczyku kurdybanku. Ostrożnie również z podlewaniem, korzystniej jest je raz porządnie zalać i niż często biegać z konewką. No i konieczne jest pielenie.
głębokość siewu: uważnie dobierajmy odmiany do gleby, gdyż na ciężkich nie udadzą się o wydłużonych korzeniach. Na grządkach o lżejszej glebie siew w rowkach o głębokości 3 cm, ciężkiej - 1-2 cm. Kiełkowanie przyspieszy moczenie ich przez 30 minut w ciepłej wodzie. Odstępy pomiędzy nasionami 2-4 cm w zależności od odmiany.
odległości: po wzejściu przerywamy, gdy siewki mają po 3-4 liście. Odległość między roślinkami z przeznaczeniem na buraczki marynowane o średnicy 2,5-3 cm to 6-7 cm i odległość między rzędami taka sama. Odległość między rzędami z buraczkami przeznaczonymi m.in. na zupę, ćwikłę z chrzanem, zasmażane to 30 cm, a odstęp w rzędzie ok. 10 cm.
przygotowanie grządki: gleba powinna być zasobna, dobrze rosną na nawozie zielonym, kompoście oraz w pierwszym-drugim roku po oborniku. Buraczki świetnie rosną na glebie o odczynie bliskim obojętnego. Wybierzmy miejsce w ogrodzie nie po warzywach korzeniowych, szpinaku, kapustnych, doskonała byłaby lokalizacja np. po grochu, fasoli.
pielęgnacja: jeśli zdecydujemy się na dokarmianie organiczne, to uważajmy na gnojówkę z pokrzywy, ponieważ ona obfituje w bor - buraczki są wrażliwe na jego deficyt oraz przenawożenie. To pierwsze objawia się gniciem korzeni, a drugie - schnięciem brzegów liści. A więc bardziej wskazane byłyby gnojówki wieloskładnikowe np. z dodatkiem mniszka lekarskiego, korzeni cykorii, ziela bluszczyku kurdybanku. Ostrożnie również z podlewaniem, korzystniej jest je raz porządnie zalać i niż często biegać z konewką. No i konieczne jest pielenie.
Komentarze
Prześlij komentarz