Portulaka - smaczne, soczyste warzywo liściowe - rozpowszechnione jest na całym świecie. O drożdżakach można również powiedzieć, że są wszędzie, gdyż towarzyszą człowiekowi powodując rozliczne komplikacje zdrowotne. Infekują niemal wszystkie nasze organy. W dodatku grzyby te naruszając nasze bariery ochronne otwierają furtkę bakteriom powodując wtórne zapalenia. Inną ich nikczemną właściwością jest tworzenie biofilmów na różnych syntetycznych powierzchniach np. na cewnikach, skąd mają doskonałą bazę wypadową do zakażania.
Wszędobylskość łączy portulakę z drożdżakami, a co je różni? Badania naukowe dowodzą, iż portulaka, a właściwie nalewka z niej, jest fanstastycznym drożdżakobójczym ziołem. Zespół naukowców z USA, Zjednoczonych Emratów Arabskich i Egiptu poszukiwał rośliny medycznej, która byłaby zabójcza dla drożdży i jednocześnie zapobiegała wtórnym bakteryjnym zapaleniom. Ich wybór padł na kilka ziół wśród, których znalazła się i portulaka. Akademicy zebrali rośliny w ZEA, każdą świeżą oddzielnie zmielili do uzyskania zielonej miazgi i w tym stanie zalali 95 proc. etanolem (spirytusem), później odcedzili zielone szczątki, odparowali alkohol, proszek rozcieńczyli wodą i testowali na drożdżakach. Najskuteczniej z grzybami i bakteriami w tym wielolekoodpornymi radziła sobie portulaka.
Portulaki nie widziałam na stoiskach warzywnych - ja ją mam, ponieważ uprawiam w ogrodzie i każdy może ją mieć z własnej hodowli na balkonie lub kuchennym parapecie. Roślina jest niesamowicie żywotna, dlatego niektórzy traktują ją jak chwast. Smakuje wspaniale. Inne produkty naturalne wspomagające walkę z drożdżakami to m.in. cebula (opisałam na blogu) czosnek, cynamon, propolis.
Literatura:
Soliman SSM , Semreen MH, El-Keblawy AA, Abdullah A, Uppuluri P, Ibrahim AS: Assessment of herbal drugs for promising anti- Candida activity (2017) BMC Complement Altern Med.
Wszędobylskość łączy portulakę z drożdżakami, a co je różni? Badania naukowe dowodzą, iż portulaka, a właściwie nalewka z niej, jest fanstastycznym drożdżakobójczym ziołem. Zespół naukowców z USA, Zjednoczonych Emratów Arabskich i Egiptu poszukiwał rośliny medycznej, która byłaby zabójcza dla drożdży i jednocześnie zapobiegała wtórnym bakteryjnym zapaleniom. Ich wybór padł na kilka ziół wśród, których znalazła się i portulaka. Akademicy zebrali rośliny w ZEA, każdą świeżą oddzielnie zmielili do uzyskania zielonej miazgi i w tym stanie zalali 95 proc. etanolem (spirytusem), później odcedzili zielone szczątki, odparowali alkohol, proszek rozcieńczyli wodą i testowali na drożdżakach. Najskuteczniej z grzybami i bakteriami w tym wielolekoodpornymi radziła sobie portulaka.
Portulaki nie widziałam na stoiskach warzywnych - ja ją mam, ponieważ uprawiam w ogrodzie i każdy może ją mieć z własnej hodowli na balkonie lub kuchennym parapecie. Roślina jest niesamowicie żywotna, dlatego niektórzy traktują ją jak chwast. Smakuje wspaniale. Inne produkty naturalne wspomagające walkę z drożdżakami to m.in. cebula (opisałam na blogu) czosnek, cynamon, propolis.
Literatura:
Soliman SSM , Semreen MH, El-Keblawy AA, Abdullah A, Uppuluri P, Ibrahim AS: Assessment of herbal drugs for promising anti- Candida activity (2017) BMC Complement Altern Med.
Komentarze
Prześlij komentarz