„W Polsce z roku na rok obserwuję rosnące spożycie szparagów – mówi Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. – To cieszy, ponieważ jest to efekt pracy również naszego związku, choć daleko nam jeszcze do statystycznego Niemca zjadającego blisko 20 kg szparagów rocznie, czy Chińczyków, którzy są światową potęgą w ich uprawie. Zachęcamy do jego konsumpcji przygotowując np. degustacje z dziesiątkami różnych rodzajów dań, lecz i tu wyprzedza nas pomysłowość np. Chińczyków, którzy produkują ze szparagów soki, piwo, różne leki m.in. tabletki nasenne.”
Do popularyzacji szparagów wśród Polaków mogą przyczynić się również badania wykonywane w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego oraz Laboratorium Doświadczalnej Terapii Przeciwnowotworowej wrocławskiego Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN. Naukowców z tych placówek badawczych interesowały właściwości przeciwnowotworowe szparagów poddanych obróbce kulinarnej. Wstępne wyniki przestawiono w czasie XLII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN – „Żywność – zdrowie – przyszłość”.
Dzięki tym pracom będzie możliwe przygotowanie perfekcyjnego posiłku z pełnym wykorzystaniem walorów smakowych oraz związków aktywnych zdeponowanych przez naturę w tym eleganckim warzywie. Obiektem badań były białe i zielone pędy szparaga - świeże i mrożone - oddzielnie gotowane tradycyjnie oraz w kuchence mikrofalowej. Sporządzano z nich ekstrakty etanolowe i prześledzono jak wpływają one na ludzkie komórki raka okrężnicy – gruczolaka. Okazało się, że najbardziej skuteczny był ekstrakt ze świeżych białych pędów gotowanych tradycyjnie: połowa komórek nowotworowych nie przeżyła eksperymentu. Natomiast najmniej efektywny był ekstrakt z białych szparagów gotowanych tradycyjnie tyle, że wcześniej mrożonych. Teraz warzywo czeka kolejna seria badań m.in. z wykorzystaniem zwierząt oraz analiz epidemiologicznych ludzi. Dopóki nie zostaną ukończone warto jeść szparagi nie tylko dla ich właściwości przeciwnowotworowych, ale i bogactwa witamin oraz życiodajnych pierwiastków.
Autorki komunikatu: Agnieszka Siembida, Ewa Cieślik, Joanna Wietrzyk, Diana Papiernik.
Do popularyzacji szparagów wśród Polaków mogą przyczynić się również badania wykonywane w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego oraz Laboratorium Doświadczalnej Terapii Przeciwnowotworowej wrocławskiego Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN. Naukowców z tych placówek badawczych interesowały właściwości przeciwnowotworowe szparagów poddanych obróbce kulinarnej. Wstępne wyniki przestawiono w czasie XLII Sesji Naukowej Komitetu Nauk o Żywności PAN – „Żywność – zdrowie – przyszłość”.
Dzięki tym pracom będzie możliwe przygotowanie perfekcyjnego posiłku z pełnym wykorzystaniem walorów smakowych oraz związków aktywnych zdeponowanych przez naturę w tym eleganckim warzywie. Obiektem badań były białe i zielone pędy szparaga - świeże i mrożone - oddzielnie gotowane tradycyjnie oraz w kuchence mikrofalowej. Sporządzano z nich ekstrakty etanolowe i prześledzono jak wpływają one na ludzkie komórki raka okrężnicy – gruczolaka. Okazało się, że najbardziej skuteczny był ekstrakt ze świeżych białych pędów gotowanych tradycyjnie: połowa komórek nowotworowych nie przeżyła eksperymentu. Natomiast najmniej efektywny był ekstrakt z białych szparagów gotowanych tradycyjnie tyle, że wcześniej mrożonych. Teraz warzywo czeka kolejna seria badań m.in. z wykorzystaniem zwierząt oraz analiz epidemiologicznych ludzi. Dopóki nie zostaną ukończone warto jeść szparagi nie tylko dla ich właściwości przeciwnowotworowych, ale i bogactwa witamin oraz życiodajnych pierwiastków.
Autorki komunikatu: Agnieszka Siembida, Ewa Cieślik, Joanna Wietrzyk, Diana Papiernik.
A.Toott E.PA.
Komentarze
Prześlij komentarz