Ogórek czarny: w białe kropki

Moją kolekcję warzyw w tym roku powiększył niezwykły ogórek czarny (Cucumis sativus "Negrito"), który niedojrzały ma niemal czarną, ciepła aksamitną barwę i zaskakujące na tym tle drobne białe kolce. Dopiero w czasie dojrzewania pojawiają się na nim żółte smugi aż w końcu cały staje się cytrynowo-pomarańczowy. Jest pyszny, choć nieco mniej aromatyczny niż nasze ogórki gruntowe, soczysty, chrupki. Nieobrany, starty na tarce o grubych oczkach w surówkach lub w plasterkach w marynatach zadziwia swoim wyglądem. Jego uprawa jest identyczna jak ogórków gruntowych, a jego niewątpliwą zaletą jest większa odporność na mączniaki. 


niedojrzały z żółtym dojrzałym 


Komentarze

  1. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Co do polecanego przeze mnie preparatu, to szczerze mogę polecić https://www.syngenta.pl/uprawy/warzywa/boxer-800-ec Mam nadzieję, że będziesz zadowolona z tego wyboru równie mocno, jak ja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wolę naturalna ochronę mojego ogrodu, mimo że zazwyczaj nie jest 100 procentowa.

      Usuń

Prześlij komentarz