Endywia i cykoria sałatowa to inne warzywa. Ta pierwsza jest rośliną jednoroczną, zaś druga 2-letnią. Z tej podstawowej różnicy wynika inne przygotowanie do konsumpcji, czyli bielenia.
U endywii, gdy wytworzy już solidną rozetkę, zaczynamy bielenie: zbieramy wszystkie zdrowe liście, związujemy je sznurkiem na wysokości ok. 3/4 liści odcinając dostęp światła do środka. Po ok. 2 tygodniach wyrosną się białe, pozbawione goryczy, soczyste, chrupkie listki - zewnętrzne zielone odrzucamy.
Z cykorią jest znacznie więcej pracy, bowiem jesienią musimy wykopać korzenie. Do pędzenia wybieramy te, które mają średnicę 3-5 cm, choć jeżeli nam nie przeszkadza, że na tych grubszych powstanie więcej mniejszych główek, może również i je zagospodarować. I dalej są różne szkoły postępowania z korzeniami. Rolnicy je ciasno układają zasypują piaskiem, aby przykrył 15 cm warstwą. Wówczas główki są pięknie wykształcone, zwarte - po prostu nie mają miejsca na rośnięcie bokami. W czasie pędzenia cykoria potrzebuje ciepła powyżej 10 st. C i wówczas trwa ono ok. 5 tygodni, w wyższej temperaturze krócej - 4 tygodnie. Jeśli chcemy mieć cykorię przez całą zimę i wczesną wiosnę, wówczas systematycznie wykopujemy korzenie.
A co łączy oba warzywa? Fantastyczny smak i zdrowie.
U endywii, gdy wytworzy już solidną rozetkę, zaczynamy bielenie: zbieramy wszystkie zdrowe liście, związujemy je sznurkiem na wysokości ok. 3/4 liści odcinając dostęp światła do środka. Po ok. 2 tygodniach wyrosną się białe, pozbawione goryczy, soczyste, chrupkie listki - zewnętrzne zielone odrzucamy.
Z cykorią jest znacznie więcej pracy, bowiem jesienią musimy wykopać korzenie. Do pędzenia wybieramy te, które mają średnicę 3-5 cm, choć jeżeli nam nie przeszkadza, że na tych grubszych powstanie więcej mniejszych główek, może również i je zagospodarować. I dalej są różne szkoły postępowania z korzeniami. Rolnicy je ciasno układają zasypują piaskiem, aby przykrył 15 cm warstwą. Wówczas główki są pięknie wykształcone, zwarte - po prostu nie mają miejsca na rośnięcie bokami. W czasie pędzenia cykoria potrzebuje ciepła powyżej 10 st. C i wówczas trwa ono ok. 5 tygodni, w wyższej temperaturze krócej - 4 tygodnie. Jeśli chcemy mieć cykorię przez całą zimę i wczesną wiosnę, wówczas systematycznie wykopujemy korzenie.
A co łączy oba warzywa? Fantastyczny smak i zdrowie.
Komentarze
Prześlij komentarz