Patison: to gotowy domek dla trzmieli

jeszcze trzeba go przykryć wyciętą częścią i poczekać do wiosny 
Kwadrans pracy i mam gotowy domek dla trzmieli z patisonów. Przepis na oryginalny domek jest prosty: wybieram warzywa o zdrewniałej skórce o średnicy ok. 20-25 cm, wycinam czubek, usuwam miąższ z nasionami (przeznaczam je na następny sezon). Zdrewniałą skorupę suszę. Jest ona dość solidna, ponieważ ścianki mają grubość 2-3 mm. W jednym z "płatków" z boku wycinam otwór o średnicy 2 cm. Maluję na niebiesko, ponieważ ten kolor ma przyciągać trzmiele. Wewnątrz moszczę warstwą siana, na nią kładę kulę również z siana, odwracam i układam wiosną przy roślinach, które trzmiele uwielbiają np. tymianku, hyzopie, w pobliżu pomidorków liczi i jeszcze się nie zdarzyło, by domek nie był zamieszkany

Komentarze