W jakich temperaturach siać sałatę? Trudne pytanie kiedy nasz klimat nie przestrzega własnych reguł, w tym najczęściej stosowanej przez nas, że po zimnych ogrodnikach znikają przymrozki - przypomnę, że w ubiegłym roku spadki temperatur poniżej zera w niektórych regionach kraju zdarzały się i w lipcu.
Powracając do terminów wysiewu sałaty lub przygotowania rozsady, to łatwiej jest pisać o jej upodobaniach klimatycznych niż o konkretnych terminach. Sałata kocha chłód. Pierwszy siew może odbyć się po wiosennej odwilży, kiedy temperatura podwyższy się do 2-3 st. C - tyle mówi ogrodniczy praktyk, tylko że teraz w styczniu mamy nawet 10-12 st. C.
Sałatę możemy także uprawiać z rozsady. Na jej przygotowanie zarezerwujmy 8 tygodni. Komfortowe warunki temperaturowe to: wysiew do momentu wzejścia 20 st. C, później obniżenie do 15 st. C w dzień i 12 w nocy.
Powracając do terminów wysiewu sałaty lub przygotowania rozsady, to łatwiej jest pisać o jej upodobaniach klimatycznych niż o konkretnych terminach. Sałata kocha chłód. Pierwszy siew może odbyć się po wiosennej odwilży, kiedy temperatura podwyższy się do 2-3 st. C - tyle mówi ogrodniczy praktyk, tylko że teraz w styczniu mamy nawet 10-12 st. C.
Kiedy jest podrośnięta i zahartowana już w gruncie znosi spadki do -6 st. C. Kolejne siewy wprost na zagoniki powinny odbywać się co 2 tygodnie do połowy lipca, lecz tę ostatnią regułę również weryfikuje klimat, gdyż sałata w ogóle nie kiełkuje w temp. powyżej 25 st. C. Rozsada wysadzona na grządki na zbyt wysokie temperatury reaguje szybszym wybijaniem w kwiatostany przez co straci smak, luźne są główki, a jeśli będzie towarzyszyć im susza, to w ogóle nie będzie nadawała się do jedzenia np. rzymska staje się łykowata, twarda i prawie niebieska od nalotu woskiem. Szybkiego kwitnienia możemy także spodziewać się przy dłuższych okresach niskiej temperatury. Czyli przy jej uprawie w gruncie jest sporo ryzyka, dlatego szczególnie starannie należy wybierać odmiany do uprawy wczesne do wysiewów wiosennych i późniejsze do letnich. Wiosną raczej decydujmy się na sałatę masłową, a latem na kruchą.
Sałatę możemy także uprawiać z rozsady. Na jej przygotowanie zarezerwujmy 8 tygodni. Komfortowe warunki temperaturowe to: wysiew do momentu wzejścia 20 st. C, później obniżenie do 15 st. C w dzień i 12 w nocy.
ciekawe
OdpowiedzUsuń