Topinambur przeżywa obecnie swój triumfalny powrót na stoły po absolutnym pogromie i wyparciu przez ziemniaki. Swój sukces zawdzięcza naukowcom, którzy odkryli w tych niewielkich bulwach bogactwo różnych prozdrowotnych substancji m.in. inuliny. Warzywo to jest źródłem związków prebiotycznych sprzyjających rozwojowi dobrej mikroflory jelitowej i to jest jego najważniejsza rola w naszej diecie. Warto wspomagać się nim przy odchudzaniu, gdyż jest mało kaloryczne i zapewnia uczucie sytości, ponadto chroni przed nowotworami jelita grubego, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, zwłóknienie wątroby, osłania nerki, wzmacnia odporność.
Ma tylko jedną wadę: jego smak nie powala, lecz jest to do naprawienia, np. zachwyca kiszony jak ogórki, wspaniale komponuje się w surówkach z bardziej wyrazistymi warzywami i owocami, zupach kremach, a słoweńsko-macedoński zespół naukowców proponuje również synbiotyczny napój funkcjonalny. Jego wykonanie w domu musiałam nieco zmodyfikować, gdyż nie posiadałam odpowiednich kultur bakterii i zastąpiłam je łyżką jogurtu. Do przygotowania napoju potrzebne są:
- oczyszczone bulwki topinamburu pokrojone na mniejsze kawałki,
- łyżka jogurtu.
Warzywo przepuszczam przez sokowirówkę, dodatkowo cedzę, dodaję jogurt o odstawiam na 1 dzień w ciepłe - ok. 21 st. C - miejsce. Brązowy sok jest już gotowy, ale w dalszym ciągu nie zachwyca smakiem. Ów zespół uczonych ma podpowiedź. Eksperymentalnie przetestowano różne dodatki i spośród wszystkich eksperci zdecydowali, iż najlepiej sprawdza się sok jagodowy w proporcji 1:1. Ponieważ nam dużo soków z własnego ogrodu testujemy różne nieobecne w doświadczeniu i niezłe są naszym zdaniem także mieszanki malinowe i miętowo-szpinakowe.
- oczyszczone bulwki topinamburu pokrojone na mniejsze kawałki,
- łyżka jogurtu.
Warzywo przepuszczam przez sokowirówkę, dodatkowo cedzę, dodaję jogurt o odstawiam na 1 dzień w ciepłe - ok. 21 st. C - miejsce. Brązowy sok jest już gotowy, ale w dalszym ciągu nie zachwyca smakiem. Ów zespół uczonych ma podpowiedź. Eksperymentalnie przetestowano różne dodatki i spośród wszystkich eksperci zdecydowali, iż najlepiej sprawdza się sok jagodowy w proporcji 1:1. Ponieważ nam dużo soków z własnego ogrodu testujemy różne nieobecne w doświadczeniu i niezłe są naszym zdaniem także mieszanki malinowe i miętowo-szpinakowe.
Literatura:
Dimitrovski D, Velickova E, Dimitrovska M, Langerholc T, Winkelhausen E: Synbiotic functional drink from Jerusalem artichoke juice fermented by probiotic Lactobacillus plantarum PCS26 (2016) J Food Sci Technol.
Dimitrovski D, Velickova E, Dimitrovska M, Langerholc T, Winkelhausen E: Synbiotic functional drink from Jerusalem artichoke juice fermented by probiotic Lactobacillus plantarum PCS26 (2016) J Food Sci Technol.
Komentarze
Prześlij komentarz