Helicobacter pylori często nabiera odporności na antybiotyki, a jak radzą sobie zioła z jej zwalczaniem? Jest przecież mnóstwo ziół o właściwościach bakteriobójczych. Według opublikowanych wyników badań naukowych w przypadku tego mikroba zawodzą m.in. czosnek, ostre papryczki, cynamon. Ponadto bywa, że owoce tego samego gatunku mogą mieć i... nie mieć zabójczej mocy. Przekonali się o tym irańscy naukowcy, którzy zbadali 9 odmian granatów i okazało się, że preparaty (wysuszone nalewki spirytusowe ze skórek) z 8 odmian silnie ograniczały rozwój kolonii Helicobacter pylori, a jedna - nie. Odłóżmy więc granaty, ponieważ w sklepach nie podają nazw odmian.
W przypadku choroby wrzodowej wywołanej Helicobacter pylori zioła mogą pomagać na kilka sposobów np. hamować ureazę, utrudniać jej przyczepianie się do ścianek żołądka, wzmacniać mechanizmy obronne żołądka. Ureaza to enzym, który neutralizuje kwas żołądkowy ułatwiając bakterii przeżycie. Rośliny, które przeszły wstępny etap walki z Helicobacter pylori to m.in.:
Czarnuszka - naukowcy z Arabii Saudyjskiej podawali pacjentom zmielone nasiona czarnuszki w różnych ilościach i porównali ich skuteczność z tradycyjną terapią antybiotykową. Doświadczenie zakończyli konkluzją, iż zioło jest aktywne w eliminacji bakterii zwłaszcza w połączeniu z antybiotykami.
Czystek wawrzynolistny - na Bliskim Wschodzie od wieków pąkami kwiatowymi leczone są kłopoty żołądkowe, więc akademicy z Turcji sięgnęli do swoich badań właściwie po pewniaka i nie było zaskoczeniem, iż jeden z ekstraktów hamował aktywność bakterii.
Jabłka - chilijscy naukowcy z Universidad Chile przygotowali specjalny wyciąg ze skórek jabłek obfitujący w polifenole, które m.in. utrudniały przyczepianie bakterii do ścianek żołądka, hamowały ureazę, zmniejszały stan zapalny żołądka.
Kalina - zawarte w niej proantocyjanidyny chronią silnie śluzówkę żołądka i dwunastnicy. Wyzwalają one kilka mechanizmów ochronnych m.in. mobilizują śluzówkę do zwiększonej produkcji tlenku azotu, hamują utlenianie tłuszczów i usuwają wolne rodniki. Wszystkie te procesy korzystne są przy chorobie wrzodowej - tak twierdzą ukraińscy badacze.
Komosa piżmowa - jest głównym składnikiem opatentowanego leku zwalczającego Helicobacter pylori.
Lukrecja - w jednym z doświadczeń wyeliminowała Helicobacter pylori u nieco ponad 50 proc. pacjentów, którzy przyjmowali specjalnie przygotowany wyciąg codziennie przez 60 dni.
Magnolia - kora magnolii (Magnolia officinalis) jest tradycyjnym ziołem stosowanym w Chinach w stanach zapalnych żołądka i uczeni tego kraju potwierdzili doświadczalnie, iż rzeczywiście bywa przydatna w leczeniu zakażeń Helicobacter pylori.
Opuncja - jej owoce są już dostępne w naszych sklepach, a kto ma kuchenny może z powodzeniem uprawiać ją w donicach, bowiem włoscy akademicy po zrealizowaniu projektu badawczego orzekli, iż suszone owoce łagodzą objawy choroby wrzodowej i przypuszczają, że to dobroczynne działanie zawdzięczamy śluzom.
Rukola - ekstrakty z tego sałatkowego warzywa - w tym wodne - według pakistańskich badaczy w odpowiednich stężeniach są silnymi inhibitorami ureazy.
Seler - nasiona selera są starym lekiem ajurwedyjskim, więc naukowcy z Indii przetestowali ich przydatność w eliminacji Helicobacter pylori i okazało się, że ekstrakty hamują syntezę białek oraz DNA bakterii.
Szalotka - nie wyleczy całkowicie z Helicobacter pylori, ale jak twierdzą nigeryjscy uczeni co najmniej jeden z ekstraktów z liści obniża aktywność ureazy i to już jest dobra wiadomość dla chorych.
Żurawina - jeden ze składników soku utrudnia bakteriom przyleganie do ścianek żołądka; izraelscy naukowcy są zdania, iż włączenie go do kuracji antybiotykowej może poprawić jej skuteczność. Z kolei akademicy z University of Massachusetts wykazali, iż połączenie żurawiny z oregano w proporcji 1:3 m.in. hamuje ureazę.
Probiotyki - łagodzą stany zapalne żołądka, jednak w żadnym badaniu nie udowodniono, że są w stanie całkowicie wyeliminować Helicobakter.
Resweratrol - w kilku badaniach wykazano, że łagodzi chorobę wrzodową, warto więc jeść winogrona ze skórkami i orzeszki ziemne koniecznie z brunatnymi łuskami.
W przypadku choroby wrzodowej wywołanej Helicobacter pylori zioła mogą pomagać na kilka sposobów np. hamować ureazę, utrudniać jej przyczepianie się do ścianek żołądka, wzmacniać mechanizmy obronne żołądka. Ureaza to enzym, który neutralizuje kwas żołądkowy ułatwiając bakterii przeżycie. Rośliny, które przeszły wstępny etap walki z Helicobacter pylori to m.in.:
Czarnuszka - naukowcy z Arabii Saudyjskiej podawali pacjentom zmielone nasiona czarnuszki w różnych ilościach i porównali ich skuteczność z tradycyjną terapią antybiotykową. Doświadczenie zakończyli konkluzją, iż zioło jest aktywne w eliminacji bakterii zwłaszcza w połączeniu z antybiotykami.
Jabłka - chilijscy naukowcy z Universidad Chile przygotowali specjalny wyciąg ze skórek jabłek obfitujący w polifenole, które m.in. utrudniały przyczepianie bakterii do ścianek żołądka, hamowały ureazę, zmniejszały stan zapalny żołądka.
Kalina - zawarte w niej proantocyjanidyny chronią silnie śluzówkę żołądka i dwunastnicy. Wyzwalają one kilka mechanizmów ochronnych m.in. mobilizują śluzówkę do zwiększonej produkcji tlenku azotu, hamują utlenianie tłuszczów i usuwają wolne rodniki. Wszystkie te procesy korzystne są przy chorobie wrzodowej - tak twierdzą ukraińscy badacze.
Komosa piżmowa - jest głównym składnikiem opatentowanego leku zwalczającego Helicobacter pylori.
Lukrecja - w jednym z doświadczeń wyeliminowała Helicobacter pylori u nieco ponad 50 proc. pacjentów, którzy przyjmowali specjalnie przygotowany wyciąg codziennie przez 60 dni.
Magnolia - kora magnolii (Magnolia officinalis) jest tradycyjnym ziołem stosowanym w Chinach w stanach zapalnych żołądka i uczeni tego kraju potwierdzili doświadczalnie, iż rzeczywiście bywa przydatna w leczeniu zakażeń Helicobacter pylori.
Opuncja - jej owoce są już dostępne w naszych sklepach, a kto ma kuchenny może z powodzeniem uprawiać ją w donicach, bowiem włoscy akademicy po zrealizowaniu projektu badawczego orzekli, iż suszone owoce łagodzą objawy choroby wrzodowej i przypuszczają, że to dobroczynne działanie zawdzięczamy śluzom.
Rukola - ekstrakty z tego sałatkowego warzywa - w tym wodne - według pakistańskich badaczy w odpowiednich stężeniach są silnymi inhibitorami ureazy.
Seler - nasiona selera są starym lekiem ajurwedyjskim, więc naukowcy z Indii przetestowali ich przydatność w eliminacji Helicobacter pylori i okazało się, że ekstrakty hamują syntezę białek oraz DNA bakterii.
Szalotka - nie wyleczy całkowicie z Helicobacter pylori, ale jak twierdzą nigeryjscy uczeni co najmniej jeden z ekstraktów z liści obniża aktywność ureazy i to już jest dobra wiadomość dla chorych.
Żurawina - jeden ze składników soku utrudnia bakteriom przyleganie do ścianek żołądka; izraelscy naukowcy są zdania, iż włączenie go do kuracji antybiotykowej może poprawić jej skuteczność. Z kolei akademicy z University of Massachusetts wykazali, iż połączenie żurawiny z oregano w proporcji 1:3 m.in. hamuje ureazę.
Probiotyki - łagodzą stany zapalne żołądka, jednak w żadnym badaniu nie udowodniono, że są w stanie całkowicie wyeliminować Helicobakter.
Resweratrol - w kilku badaniach wykazano, że łagodzi chorobę wrzodową, warto więc jeść winogrona ze skórkami i orzeszki ziemne koniecznie z brunatnymi łuskami.
Literatura:
Vale FF, Oleastro M: Overview of the phytomedicine approaches against Helicobacter pylori (2014) World J Gastroenterol.
Vale FF, Oleastro M: Overview of the phytomedicine approaches against Helicobacter pylori (2014) World J Gastroenterol.
Komentarze
Prześlij komentarz