Kapusta chińska: kimchi i łysienie androgenowe

Czy tradycyjne kimchi może wpływać na wzrost włosów oraz hamować łysienie androgenowe kobiet i mężczyzn? Koreańscy naukowcy twierdzą, że może się udać, ponieważ już udowodniono, że probiotyki m.in. poprawiają profil lipidowy, a to pozytywnie wpływa na ukrwienie skóry głowy. Postawioną tezę sprawdzili doświadczalnie zapraszając do udziału 23 panie w wieku 44-54 lata oraz 23 panów w wieku 46-56 lat. Zalecono im przyjmowanie 2 razy dziennie przed śniadaniem i przed snem po 80 ml specjalnie przygotowanej mieszaniny żywych kultur bakteryjnych z kimchi, fermentowanej soi. Wszystkich uczestników badano po 1 i 4 miesiącu stosowania specyfiku. Efekty? Już po pierwszym miesiącu u blisko 74 proc. kobiet zaobserwowano grubsze i liczniejsze włosy. U mężczyzn było to nieco bardziej skomplikowane, gdyż reagowali albo wzrostem grubości włosów - 30,4 proc. albo powiększeniem ich liczby - 26,1 proc. i tylko u 39,1 proc. poprawiły się obydwa mierzone parametry.

Czy nasze domowe kimchi przyniesie takie same rezultaty? Niekoniecznie, ponieważ fermentację mogą przeprowadzać inne szczepy niż użyte w eksperymencie, zmienione będzie nieco pH, użyjemy innych warzyw, a jednak jest duże prawdopodobieństwo, że kimchi pomoże, gdyż istotne są tutaj probiotyki, które muszą znajdować się i w naszym domowym smakołyku.

Literatura:

Park DW, Lee HS, Shim MS, Yum KJ, Seo JT: Do Kimchi and Cheonggukjang Probiotics as a Functional Food Improve Androgenetic Alopecia? A Clinical Pilot Study (2020) World J Mens Health.

Komentarze