Rzodkiew czarna: kiszona lepiej chroni wątrobę

Od wieków wiadomo, że czarna rzodkiew jest lekiem dla wątroby, a czy kiszona również wzmacnia ten organ? To pytanie zadali koreańscy naukowcy m.in. z Jeju National University, którzy ukisili warzywo i testowali je na myszach. Okazało się, że sfermentowane rewelacyjnie tłumiło kumulację tłuszczów wątrobie, a więc powinno być obecne w diecie osób cierpiących na stłuszczenie tego narządu i to jest dobra wiadomość. Jest i jeszcze lepsza: łagodziło stan zapalny oraz zwłóknienie wątroby. A złe wiadomości? Nie ma takich, bowiem uczeni zakończyli projekt konkluzją, iż fermentowana rzodkiew może być skutecznym suplementem w łagodzeniu skutków niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Z kolei inny eksperyment wykazał, iż kiszona rzodkiew czarna doskonale sobie radzi z wymiataniem wolnych rodników.

Literatura:

Ahn M, Kim J, Choi Y, Ekanayake P, Chun JY, Yang DW, Kim GO, Shin T: Fermented black radish ( Raphanus sativus L. var. niger ) attenuates methionine and choline deficient diet‐induced nonalcoholic fatty liver disease in mice (2019) Food Sci Nutr.

Komentarze