Awokado: czyni pomidory zdrowszymi

Pomidorowi w każdej postaci na kanapce, w szklance soku, sosom powinno towarzyszyć awokado lub dodatek tłuszczy dietetycznych, które zwiększają biodostępność prowitaminy A z tego warzywa. Udowodnił to niemiecko-amerykański zespół naukowców, a pomogli im w tym uczestnicy doświadczenia, którzy konsumowali sos pomidorowy lub surową marchewkę z awokado lub bez. W mniej przyjemnej części eksperymentu od ochotników pobierano próbki krwi i określano zawartość wchłoniętego z posiłków alfa- i beta-karotenu wraz z witaminą A. Wyniki są wielce satysfakcjonujące dla awokado, gdyż owoc kilkukrotnie zwiększył bioprzyswajanie karotenoidów i co najważniejsze skuteczniej prowadził przemianę prowitaminy A w wit. A. I tu warto przypomnieć, że deficyt jej wiąże się z występowaniem wielu schorzeń m.in. zespołu suchego oka, osłabieniem odporności, ślepotą nocną.

Literatura:

Kopec RE, Cooperstone JL, Schweiggert RM, Young, Harrison EH, Francis DM, Clinton SK, Schwartz SJ: Avocado Consumption Enhances Human Postprandial Provitamin A Absorption and Conversion from a Novel High–β-Carotene Tomato Sauce and from Carrots 1, 2 (2014) J Nutr

Komentarze