Przy kłopotach z zaparciami sytuację można poprawić przez zmianę diety, w której powinno znaleźć się więcej płynów i błonnika najlepiej w naturalnej postaci, czyli z owoców i warzyw jedzonych ze skórkami. Według badań naukowych te rośliny mogą pomóc:
Babka pełesznik - amerykańscy uczeni twierdzą, iż nasiona babki pełesznika dorównują niektórym lekom tradycyjnie stosowanym w zaparciach, ponieważ ich śluz m.in. zmiękcza stolec zatrzymując w nim wodę, zwiększa masę kału oraz częstość wypróżnień.
Figi - osobom cierpiącym na zaparcia mogą pomóc świeże figi i przetwory z nich, bowiem jak udowodnili koreańscy naukowcy z Chonbuk National University owoce te przyspieszają przejście pokarmów przez okrężnicę, poprawiają parametry kału i minimalizują odczucia dyskomfortu. Spostrzeżenia te potwierdzili w innym eksperymencie tunezyjscy uczeni z Higher Institute of Biotechnology of Beja, którzy do zalet prozdrowotnych fig dodali m.in. łagodzenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Jęczmień - a właściwie proszek z otrębów jęczmiennych przyspiesza czas przejścia pokarmów przez przewód pokarmowy z wręcz niewiarygodną prędkością. Na teksaskim uniwersytecie oceniono to w eksperymencie z udziałem 44 ochotników, którym przez 5 dni polecono spożywać codziennie po 30 g owego proszku. Na zakończenie doświadczenia okazało się, iż ta ilość skróciła czas przejścia przez przewód pokarmowy o ponad 8 godzin oraz powiększyła masę kału średnio o blisko 50 g w porównaniu do wartości wyjściowych.
Kiwi - po przeprowadzonym eksperymencie nowozelandzcy naukowcy są zdania, że kiwi mogą być alternatywą dla leków przeczyszczających w łagodnych zaparciach. W doświadczeniu pacjenci zobowiązani byli do spożywania 2 razy dziennie przez 3 dni 2 kiwi i to leczenie przyniosło spodziewane efekty. Naukowcy zaobserwowali, iż osiągnięto je m.in. dzięki zwiększeniu wody w jelicie cienkim i okrężnicy.
Kruszyna - mieszankę jej kory i sterculii australijscy chirurdzy stosują u pacjentów po operacjach. Jest to efekt naukowego badania, w którym chorym zaproponowano do wyboru ten lek lub płynną parafinę zmiękczającą stolec i na ogół wybierali oni zioła. Doświadczenie przerwano po 3 latach, ponieważ nie było potrzeby dalszego zbierania danych, zaś lek włączono do rutynowej pooperacyjnej praktyki.
Orzeszki ziemne - efekt łagodzący zaparcia daje chrupanie orzeszków ziemnych. Znakomite są również kiełki z tym, że nie do natychmiastowego wykorzystania, bowiem arachidy trzeba najpierw wyhodować, sporządzić z nich spirytusową nalewkę i odparować rozpuszczalnik. Ich główne działanie polega na wzmocnieniu perystaltyki jelit.
Rabarbar - sproszkowane korzenie rzewienia, ekstrakty są w niektórych państwach np. Japonii lekami na receptę. Ułatwiają one wypróżnianie nawet u pacjentów w stanie krytycznym. W przypadku rabarbaru jest bardzo istotna dawka, dlatego nie można stosować go samodzielnie.
Siemię lniane - irańscy naukowcy zadali sobie trud upieczenia ciasteczek z siemieniem lnianym, w których znajdowała się dzienna dawka 10 g nasion. Ponad 20 ochotników jadło je codziennie przez 12 tygodni. W tym czasie znajdowali się pod baczną opieką uczonych. Z przeprowadzonych wnikliwych analiz biochemicznych i mnóstwa różnych skomplikowanych pomiarów wynika, iż siemię użyte w tej smakowitej formie zmniejszały zaparcia, a to co zaskakujące również masę ciała oraz poprawiły poziomy glukozy i lipidów.
Śliwki suszone - amerykańscy naukowcy z University of Iowa Carver College of Medicine uważają, iż leczenie zaparć należy rozpoczynać od suszonych śliwek, ponieważ obfitują m.in. w błonnik. Ochotnicy w ich doświadczeniu konsumowali codziennie przez 3 tygodnie 50 g suszonych śliwek i ta ilość wystarczyła do poprawienia liczby spontanicznych wypróżnień oraz konsystencji stolca.
Literatura:
Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF: Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis (2012) World J Gastroenterol.
Babka pełesznik - amerykańscy uczeni twierdzą, iż nasiona babki pełesznika dorównują niektórym lekom tradycyjnie stosowanym w zaparciach, ponieważ ich śluz m.in. zmiękcza stolec zatrzymując w nim wodę, zwiększa masę kału oraz częstość wypróżnień.
Figi - osobom cierpiącym na zaparcia mogą pomóc świeże figi i przetwory z nich, bowiem jak udowodnili koreańscy naukowcy z Chonbuk National University owoce te przyspieszają przejście pokarmów przez okrężnicę, poprawiają parametry kału i minimalizują odczucia dyskomfortu. Spostrzeżenia te potwierdzili w innym eksperymencie tunezyjscy uczeni z Higher Institute of Biotechnology of Beja, którzy do zalet prozdrowotnych fig dodali m.in. łagodzenie zaburzeń żołądkowo-jelitowych.
Jęczmień - a właściwie proszek z otrębów jęczmiennych przyspiesza czas przejścia pokarmów przez przewód pokarmowy z wręcz niewiarygodną prędkością. Na teksaskim uniwersytecie oceniono to w eksperymencie z udziałem 44 ochotników, którym przez 5 dni polecono spożywać codziennie po 30 g owego proszku. Na zakończenie doświadczenia okazało się, iż ta ilość skróciła czas przejścia przez przewód pokarmowy o ponad 8 godzin oraz powiększyła masę kału średnio o blisko 50 g w porównaniu do wartości wyjściowych.
Kiwi - po przeprowadzonym eksperymencie nowozelandzcy naukowcy są zdania, że kiwi mogą być alternatywą dla leków przeczyszczających w łagodnych zaparciach. W doświadczeniu pacjenci zobowiązani byli do spożywania 2 razy dziennie przez 3 dni 2 kiwi i to leczenie przyniosło spodziewane efekty. Naukowcy zaobserwowali, iż osiągnięto je m.in. dzięki zwiększeniu wody w jelicie cienkim i okrężnicy.
Kruszyna - mieszankę jej kory i sterculii australijscy chirurdzy stosują u pacjentów po operacjach. Jest to efekt naukowego badania, w którym chorym zaproponowano do wyboru ten lek lub płynną parafinę zmiękczającą stolec i na ogół wybierali oni zioła. Doświadczenie przerwano po 3 latach, ponieważ nie było potrzeby dalszego zbierania danych, zaś lek włączono do rutynowej pooperacyjnej praktyki.
Orzeszki ziemne - efekt łagodzący zaparcia daje chrupanie orzeszków ziemnych. Znakomite są również kiełki z tym, że nie do natychmiastowego wykorzystania, bowiem arachidy trzeba najpierw wyhodować, sporządzić z nich spirytusową nalewkę i odparować rozpuszczalnik. Ich główne działanie polega na wzmocnieniu perystaltyki jelit.
Rabarbar - sproszkowane korzenie rzewienia, ekstrakty są w niektórych państwach np. Japonii lekami na receptę. Ułatwiają one wypróżnianie nawet u pacjentów w stanie krytycznym. W przypadku rabarbaru jest bardzo istotna dawka, dlatego nie można stosować go samodzielnie.
Siemię lniane - irańscy naukowcy zadali sobie trud upieczenia ciasteczek z siemieniem lnianym, w których znajdowała się dzienna dawka 10 g nasion. Ponad 20 ochotników jadło je codziennie przez 12 tygodni. W tym czasie znajdowali się pod baczną opieką uczonych. Z przeprowadzonych wnikliwych analiz biochemicznych i mnóstwa różnych skomplikowanych pomiarów wynika, iż siemię użyte w tej smakowitej formie zmniejszały zaparcia, a to co zaskakujące również masę ciała oraz poprawiły poziomy glukozy i lipidów.
Śliwki suszone - amerykańscy naukowcy z University of Iowa Carver College of Medicine uważają, iż leczenie zaparć należy rozpoczynać od suszonych śliwek, ponieważ obfitują m.in. w błonnik. Ochotnicy w ich doświadczeniu konsumowali codziennie przez 3 tygodnie 50 g suszonych śliwek i ta ilość wystarczyła do poprawienia liczby spontanicznych wypróżnień oraz konsystencji stolca.
Literatura:
Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF: Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis (2012) World J Gastroenterol.
Komentarze
Prześlij komentarz