W Korei możemy kupić kwiaty magnolii w aptekach najczęściej jako lek na przeziębienie i katar, a w sklepach spożywczych sproszkowane płatki jako suplement diety o wysokiej zawartości prozdrowotnych związków aktywnych, składnik herbatek. Ta popularność ziołowa magnolii przełożyła się na wysokie zainteresowanie naukowców i próbami dalszego wykorzystania tego niezwykłego surowca np. akademicy z Uniwersytetu Konkuk w Seulu fermentowali płatki zaciekawieni, czy proces ten podwyższy działanie przeciwuleniające i przeciwnowotworowe płatków magnolii. Wyniki są bardzo optymistyczne: po 72 godzinach fermentowania w ściśle określonych warunkach wartość przeciwutleniająca wzrosła 3-krotnie, zaś już po 48 godzinach przeciwnowotworowa 1,29-1,36-krotnie w porównaniu z kontrolą. Naukowcy sugerują, iż płatki magnolii kryją duży potencjał do wykorzystania w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Literatura:
Park H, Kim HS, Eom SJ, Kim KT, Paik HD: Antioxidative and Anticanceric Activities of Magnolia (Magnolia denudata) Flower Petal Extract Fermented by Pediococcus acidilactici KCCM 11614 (2015) Molecules.
Literatura:
Park H, Kim HS, Eom SJ, Kim KT, Paik HD: Antioxidative and Anticanceric Activities of Magnolia (Magnolia denudata) Flower Petal Extract Fermented by Pediococcus acidilactici KCCM 11614 (2015) Molecules.
Komentarze
Prześlij komentarz