Chałwa z marchwi jest jednym z najpopularniejszych deserów w Indiach, bez niej nie odbędzie się uczta weselna ani żadna inna ważna impreza rodzinna. Jest pyszna, ale też trzeba uczciwie przyznać, że jest przeraźliwie słodka, bardzo kaloryczna i przygotowanie jest jej czasochłonne.
Składniki:
1 kg marchwi, 1 l mleka 3 proc., 400 g cukru, 8 g zmielonego kardamonu, szczypta szafranu, 80 g suszonych migdałów oraz 200 g khoa. Khoa nie kupimy w Polsce, a więc trzeba użyć nie słodzonego maksymalnie zagęszczonego mleka.
Przygotowanie:
oczyszczoną, wymytą marchewkę ścieramy na tarce i na małym ogniu stale mieszając podsmażamy przez ok. 15 minut, po czym dodajemy mleko i kontynuujemy gotowanie do chwili aż mleko częściowo odparuje i zostanie wchłonięte przez marchewkę, wówczas dodajemy cukier i dalej przez pół godziny gotujemy, a w właściwie dalej pozbywamy się wody, dodajemy khoa (u nas zagęszczone mleko) oraz suszone orzechy. Przestajemy gotować, kiedy deser jest bardzo gęsty i wszystkie składniki równomiernie rozmieszane. Przelewamy do foremek i czekamy aż wystygnie.
Składniki:
1 kg marchwi, 1 l mleka 3 proc., 400 g cukru, 8 g zmielonego kardamonu, szczypta szafranu, 80 g suszonych migdałów oraz 200 g khoa. Khoa nie kupimy w Polsce, a więc trzeba użyć nie słodzonego maksymalnie zagęszczonego mleka.
Przygotowanie:
oczyszczoną, wymytą marchewkę ścieramy na tarce i na małym ogniu stale mieszając podsmażamy przez ok. 15 minut, po czym dodajemy mleko i kontynuujemy gotowanie do chwili aż mleko częściowo odparuje i zostanie wchłonięte przez marchewkę, wówczas dodajemy cukier i dalej przez pół godziny gotujemy, a w właściwie dalej pozbywamy się wody, dodajemy khoa (u nas zagęszczone mleko) oraz suszone orzechy. Przestajemy gotować, kiedy deser jest bardzo gęsty i wszystkie składniki równomiernie rozmieszane. Przelewamy do foremek i czekamy aż wystygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz