Eleganckie, smakowite szparagi to wspaniałe danie na romantyczną kolację i - według wstępnych badań przeprowadzonych przez chińskich naukowców z Jiangnan University - lek wspomagający naszą pamięć. Wśród licznych atrakcyjnych prozdrowotnych związków aktywnych w szparagach występują m.in. polisacharydy, kwas gammaamino-masłowy i saponiny, które zwiększają poziom acetylocholiny neuroprzekaźnika i jednocześnie hamują enzym acetylocholinoesterazę w hipokampie, a to poprawia naszą zdolność uczenia się i łagodzi zaburzenia pamięci. Akademicy uważają, że wodne wyciągi z tego warzywa mogą zapobiegać zaburzeniom poznawczym w chorobach związanych z wiekiem.
Poza tym nie zapominajmy, iż szparagi mogą nam pomóc w ochronie wątroby i nerek przed licznymi zanieczyszczeniami środowiska, w tym bisfenolem, który atakuje nasze zdrowie choćby z opakowań, wody.
Literatura:
Sui Z, Qi C, Huang Y, , Ma S, Wang X, Le G, Sun J: Aqueous extracts from asparagus stems prevent memory impairments in scopolamine-treated mice (2017) Food Funct.
Poza tym nie zapominajmy, iż szparagi mogą nam pomóc w ochronie wątroby i nerek przed licznymi zanieczyszczeniami środowiska, w tym bisfenolem, który atakuje nasze zdrowie choćby z opakowań, wody.
Literatura:
Sui Z, Qi C, Huang Y, , Ma S, Wang X, Le G, Sun J: Aqueous extracts from asparagus stems prevent memory impairments in scopolamine-treated mice (2017) Food Funct.
Komentarze
Prześlij komentarz