W naszych ekologicznych ogrodach warzywnych aksamitkę wzniesioną głównie wykorzystujemy do ochrony roślin korzeniowych, tymczasem indyjscy naukowcy z Amity University podpowiadają, iż warto ją stosować i do ochrony pomidorów przed infekcjami bakteryjnymi. Do oprysków użyto 100 g wysterylizowanych liści, które macerowano w destylowanej wodzie i na końcu filtrowano. Opryskiwano 10-tygodniowe pomidory w trzecim węźle od ziemi. W całym doświadczeniu wykonano mnóstwo żmudnych badań począwszy od sprawdzenia przeciwbakteryjnej mocy w próbach in vitro po wyizolowanie różnych enzymów i ekspresję genów. Dla nas najważniejszy jest wniosek wypływający z tego eksperymentu: ekstrakt z aksamitki znacząco zmniejszył ilość bakterii na pomidorach.
Literatura:
Navodit G, Kumari A, Kumar PP: Biocontrol of bacterial speck of tomato by aqueous extract of Tagetes erecta (2017) Journal of Plant Protection Research.
Literatura:
Navodit G, Kumari A, Kumar PP: Biocontrol of bacterial speck of tomato by aqueous extract of Tagetes erecta (2017) Journal of Plant Protection Research.
Komentarze
Prześlij komentarz