Fasola: zakładam warzywnik

siew terminy: fasola zaczyna kiełkować dopiero w temp. powyżej 10 st. C, a optymalna to w pobliżu 20 st. C. Ponadto pamiętajmy, iż nie toleruje przymrozków i źle znosi spadki do 1 st. C, a więc najlepszym terminem siewu będzie okres w połowie maja. 
W maju wysiewamy fasole np. Jaś przeznaczone na nasiona, gdyż wówczas zdążą w pełni dojrzeć, natomiast szparagową, wstęgową później możemy wysiewać co 2 tygodnie, aby zapewnić sobie ciągły zbiór w sezonie.

Przed wysiewem możemy nasiona namoczyć, gdyż to przyspieszy kiełkowanie. Dobrze dociśnijmy ziemię, aby zapewnić nasionom lepszą wilgotność. Możemy także pozostawić wgłębienie ok. 10 cm wokół zasianych nasion, aby uchronić je przed mrówkami i kolonizacją mszyc. Poza tym w owe dołki lub rowki spływa woda deszczowa, co ma znaczenie w czasie suchego lata.

fasolka szparagowa 
siew głębokość: zależna jest od wielkości nasion i typu gleby, najczęściej jest to 2-5 cm. Nasiona większe lokujemy głębiej, podobnie jak na glebach lżejszych.

siejemy gniazdowo, czy w rzędach? Niewielki ma to wpływ na plony. Przy pnących fasolach szparagowych i Jasiu wybierzmy sposób dla nas wygodniejszy w czasie zbiorów i tańszy, ponieważ wymagają one palikowania. Zachowajmy odległość w rzędzie do 5 cm między poszczególnymi roślinami, a odstępy między rzędami 20-30 cm. Natomiast do gniazda wkładamy 4-5 nasion i później zostawiamy 2-3 najsilniejsze, odległość między gniazdami 30 cm.

jak zapewnić sobie dobre wschody? Do czasu wzejścia odwiedzajmy grządki po każdym deszczu i rozbijamy zeskorupiałą ziemię, jeśli taką mamy lub już w czasie siewu przykryjmy nasiona ziemią wymieszaną z obojętnym torfem zapobiegając tworzeniu skorupy.

palikowanie: najkorzystniej jest wbijać tyczki podczas siewu nie ryzykując uszkodzenia korzeni. Najpóźniej podpory instalujemy 2-3 tygodnie po siewie, gdyż już wówczas młode łodyżki zaczynają płożyć się, wić i plątać, a tego chcemy uniknąć. Które fasole palikować? Nie wymagają tego odmiany krzaczaste.

fasola wstęgowa
wybór stanowiska: jeśli to możliwe wybierzmy miejsce, gdzie w poprzednim roku nie rosła fasola, marchew, pietruszka i szpinak, za to będzie odpowiednie po wczesnej sałacie, roszpunce.

podlewanie: dbajmy o zapewnienie roślinom odpowiedniej wilgotności, aby dochować się pokaźnych plonów. Szczególnie ważny jest okres kwitnienia, powstawania strąków i wtedy umiarkowanie podlewajmy. Nie podlewajmy po sianiu, gdyż fasola źle zniesie zimną wodę.

nawożenie: nawożę kompostem i to wystarcza, tym bardziej, że podlewam wieloskładnikowymi gnojówkami np. z korzeniami mniszka i cykorii podróżnika, pokrzywą, bluszczykiem kurdybankiem, ponieważ fasola jest wrażliwa na niedobory manganu, cynku i magnezu.

zrywanie liście (defoliacja) - można zrywać liście dolne liście fasoli przeznaczonej na nasiona, ponieważ przyspieszy to ich dojrzewanie. Zabieg wykonujemy w zależności od odmiany w najczęściej w końcu sierpnia, wrześniu.

zbiór fasoli szparagowej: u odmian wczesnych pierwszych strąków możemy oczekiwać 2 miesiące od wysiania. Strączki ostrożnie odcinamy, aby nie uszkodzić pozostałej części rośliny i zbierać z niej jeszcze kilka razy plony. Zostawmy też 3-4 krzaczki, z których nie będziemy zrywać strąków na nasiona w przyszłym sezonie.

Komentarze