Marynowane jajka: berliński przysmak

Smakowita potrawa nie tylko na święta, a przygotowanie jest proste:

1. najpierw ugotujmy jajka na twardo w brązowych łuskach cebuli np. 8 sztuk,

2. gdy gotują się jajka sporządźmy zalewę: zagotujmy 1 l wody z 1 łyżką soli i ulubionymi przyprawami np. łyżeczką ziarnistego pieprzu, łyżeczką gorczycy, 2 ziarnami ziela angielskiego, liściem laurowym, 1/2 łyżeczki estragonu.

3. ugotowane jajka otłuczmy łyżką, popękane wkładamy do słoja, przecedźmy zalewę i zalejmy jajka, odstawmy na 2-3 dni do fermentacji.

4. każde jajko przekrójmy na pół, ostrożnie wyjmijmy żółtko, w zagłębienie włóżmy nadzienie np. cebulowo-musztardowe z posiekanej cebuli wymieszanej musztardą i papryczką chili lub chrzanowo-gruszkowe (starty chrzan i gruszka) albo starte na grubej tarce kwaśne jabłka z gotowaną marchewką, przykryjmy wyjętym żółtkiem.

Komentarze