Melony: zakładam warzywnik

siew do gruntu: możemy zaryzykować wysiew wprost na grządkę, lecz trzeba bardzo uważnie wybieramy odmiany o krótszym okresie wegetacyjnym oraz możliwie mało wrażliwe na chłód.

przygotowanie rozsady: to w naszym klimacie pewniejszy sposób na wyhodowanie smakowitych owoców, bo trzeba pamiętać, iż w zależności od temperatury kwitnienie rozpoczyna się ok. 1,5-2 miesięcy od wysiewu i owoce pojawią się najwcześniej 1-2,5 miesiąca od zapylenia. Produkcja rozsady trwa zwykle 1,5 miesiąca.

siew: melony potrzebują do kiełkowania minimum 15 st. C. a optymalna to ok. 23 st. C. Rośliny źle znoszą dobowe wahania temperatur, więc dobrze jest rozsadę do naszego ogródka trzymać po prostu w mieszkaniu. Melonów nie pikujemy, nie lubią również przesadzania, dlatego nasiona 2-3 umieszczamy w oddzielnych doniczkach o średnicy do 15 cm w dołkach o głębokości 2 cm. Po wypuszczeniu pierwszego liścia właściwego pozostałe siewki niszczymy.

pielęgnacja siewek: wrażliwe są na niedobory wody, więc nie dopuszczajmy do przesuszenia gleby i z trudem tolerują suche powietrze.

wysadzanie na zagonik: czynimy to, gdy ziemia jest już porządnie nagrzana, czyli w końcu maja, a nawet w czerwcu. Rozsada powinna mieć wówczas powyżej 5 liści. Zahartowane przesadzamy z całą bryłą ziemi zachowując głębokość identyczną jak w doniczce - głębsze zasypanie może spowodować gnicie nasady łodygi. Melony sadzimy w dołkach, w których na głębokości szpadla umieszczamy warstwę obornika lub nawozu ptasiego albo solidnej porcji wieloskładnikowego kompostu. Później możemy dokarmiać roślinnymi gnojówkami. Na jednego melona przeznaczymy ok. 1 m kw. Jeśli nie obawiamy się suchego lata lub mamy pewność, iż zapewnimy roślinkom odpowiednią ilość wody możemy sadzić je na kopczykach.

pod owocami kładźmy podkładki 
skracanie łodygi: po wysadzeniu do gruntu skracamy łodygę do 2-3 liści - ten zabieg przyspieszy owocowanie, gdyż owoce pojawiają się dopiero na pędach bocznych, ale nie jest on konieczny.

ściółkowanie: wokół roślin możemy wyściółkować podłoże czarnymi materiałami np. włókniną, folią, ponieważ będą one dodatkowo ogrzewać ziemię tym zmarzlakom. Po pojawieniu się zawiązków owoców podkładamy pod nie deseczki, tafle styropianu, szybę, aby chronić je przed uszkodzeniami i atakami szkodników.

cięcie melonów gruntowych: nie przeprowadzamy.

cięcie melonów w tunelach: dla początkujących to trudna sztuka i aby nie zrobić sobie szkody uważnie zapoznajmy się z odmianami, które uprawiamy. Przy cięciu obowiązuje zasada, że intensywnie rosnące skracamy mocniej oraz bierzemy pod uwagę gęstość sadzenia. Przy rzadko sadzonych ucinamy pęd główny nad 4 liściem wymuszając w ten sposób pojawienie się 4 bocznych pędów, które skracamy na 6 liściem. Przy gęstszych skracamy łodygę główną nad 3 liściem i pędy boczne nad 5 liściem.

zbiór: bądźmy cierpliwi, bowiem smak owoców, ich słodycz możemy poprawić nakrywając je rosnącymi liśćmi 2 tygodnie przed zbiorem, gdyż w ten sposób wydłużymy czas dojrzewania i zwiększamy produkcję cukrów. Kiedy je zbierać? Nie ma problemu, jeżeli owoce zmieniają barwę, gorzej jest z tymi o zielonych skórkach. Dojrzałe silniej pachną przy wierzchołku owocu, a jeśli zawiódł nas nos i zerwaliśmy więcej owoców, to odłóżmy w ciepłe miejsce, a będą kontynuować dojrzewanie.

Komentarze