Gnojówka z pokrzywy jest kiepskim nawozem ze względu na małą zawartość azotu, fosforu i potasu - udowodniły to liczne badania naukowe. Dowiedziono także, że lepsze są niefermentowane wodne wyciągi pokrzywy lub podsypywanie suchymi zmielonymi liśćmi. Jednak działkowcy upierają się, że stosowanie gnojówki w uprawach daje wyższe plony. Mylą się? Wyjaśnienie lepszego plonowania pomidorów i fasoli dali irańscy uczeni z Lorestan University i okazuje się, że nie ma ono nic wspólnego z dokarmianiem roślin. Według uzyskanych przez nich eksperymentalnych danych pokrzywa obfitująca m.in. w kwas mrówkowy zabija nicienie atakujące uprawy. W doświadczeniu zastosowano pokrzywę jako zielony nawóz: korzenie pokrzyw stopniowo uwalniały nicieniobójcze kwasy mrówkowy i octowy, a liście głównie kwas mrówkowy. Uprawiane warzywa były zdecydowanie silniejsze, wyższe i wokół ich korzeni obserwowano dużą mniejszą liczbę nicieni.
Rada dla mnie i działkowców? Zbierać pokrzywę, suszyć, mieszać z glebą i dopiero wówczas sadzić, siać pomidory. Doniczki lepiej jest przygotować nawet 30 dni wcześniej, aby pokrzywa zaczęła się rozkładać.
Literatura:
Nasiri M, Azizi K, Hamzehzarghani H, Ghaderi R: Studies on the nematicidal activity of stinging nettle (Urtica dioica) on plant parasitic nematodes (2014) Archives of Phytopathology and Plant Protection
Rada dla mnie i działkowców? Zbierać pokrzywę, suszyć, mieszać z glebą i dopiero wówczas sadzić, siać pomidory. Doniczki lepiej jest przygotować nawet 30 dni wcześniej, aby pokrzywa zaczęła się rozkładać.
Literatura:
Nasiri M, Azizi K, Hamzehzarghani H, Ghaderi R: Studies on the nematicidal activity of stinging nettle (Urtica dioica) on plant parasitic nematodes (2014) Archives of Phytopathology and Plant Protection
Komentarze
Prześlij komentarz