Szczypiorek ma tak wiele prozdrowotnych zalet, że indyjscy naukowcy z Punjabi University szczypiorek nazywali lekiem kulinarnym. Ten zespół naukowców skupił się nad powrotem mózgu do zdrowia po jego 15 minutowym niedokrwieniu. W doświadczeniu ów uraz sztucznie wywołano u myszy, leczono je ekstraktami ze szczypiorku i wnikliwie obserwowano mierząc różne parametry spustoszeń m.in. powierzchnię zawału oraz poziomy różnych enzymów związanych ze stresem oksydacyjnym. Po tygodniowej kuracji rozmiar zawału zmniejszył się, u pacjentów poprawiła się pamięć i funkcje czuciowo-ruchowe. Lekarze stwierdzili normalizowanie stężeń kluczowych enzymów. Po tym eksperymencie uczeni zasugerowali, iż szczypiorek jest bezpieczny i skuteczny w ochronie mózgu przed stresem oksydacyjnym - i to jest wniosek, który wzięłam do serca, aby nie leczyć udaru, lecz mu zapobiegać częstym sięganiem po to smakowite warzywo.
Literatura:
Singh V, Krishan P, Shri R: Antioxidant-mediated neuroprotection by Allium schoenoprasum L. leaf extract against ischemia reperfusion-induced cerebral injury in mice (2018) J Basic Clin Physiol Pharmacol.
Komentarze
Prześlij komentarz