Cebula: zadbajmy o lepsze plony

Jest kilka metod ekologicznej ochrony cebuli przed atakiem grzybów, a tym samym zwiększenia sukcesu ogródkowej uprawy, poprawienia jej jakości i wydajności. Grządki można m.in. ściółkować, przed posadzeniem przeprowadzić zabieg solaryzacji, stosować płodozmian. Można także nawozić ją 0,4 proc. roztworem krzemianu potasu - i to zaskakuje, ponieważ wydaje się, że krzemu w glebie jest mnóstwo. Jednakże zwykle występuje w formie niedostępnej dla naszych warzyw. Egipscy naukowcy proponują, aby cebulę przed wysadzeniem zanurzać w 0,4 proc. roztworze krzemianu potasu, a później zraszać nim grządki. Pod wpływem tych zabiegów poprawiały się enzymy glebowe, korzystniejsze były populacje mikroorganizmów i natychmiast miało to wpływ na zwiększoną odporność cebuli na infekcje grzybowe, jej jakość oraz wielkość plonów. W ten sposób ograniczono o 87,7 proc. występowanie zgnilizny w porównaniu do upraw nie traktowanych krzemianem. Większe były cebule, ponieważ krzemian usztywniał liście, intensywniejsza była fotosynteza i magazynowanie substancji w główkach.

Literatura:

Fetyan N, Khalifa MMA, Magid MSA, Elsheery NI: Effectiveness of Potassium Silicate in Suppression White Rot Disease and Enhancement Physiological Resistance of Onion Plants, and its Role on the Soil Microbial Community (2019) Middle East Journal of Agriculture.

Komentarze