Cukinie: wartościowsza jest żółta

Cukinie powinny być w przeciwnowotworowej diecie - tak twierdzą naukowcy z Hiszpanii z University of Córdoba, którzy przeanalizowali skład chemiczny żółtych i jasnozielonych owoców. To cenne warzywo choćby dlatego, iż lekarze szacują, że aż 1/3 zachorowań można byłoby uniknąć po wyeliminowaniu złych nawyków żywieniowych.

Uczeni oparli swoje twierdzenia na analizie składu chemicznego cukinii, w tym 4 związków aktywnych: witaminy C, beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. Te 2 ostatnie substancje są również bezcenne dla oczu, gdyż m.in. zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Wszystkie 4 wychwytują wolne rodniki, hamują podziały komórek rakowych oraz przyspieszają śmierć komórek białaczki promielocytowej. Która z cukinii na większą zawartość tych cennych związków? W żółtej było 7 razy więcej karotenoidów, 6-krotnie więcej luteiny niż w jasnozielonych, natomiast zeaksantyna na podobnym poziomie. A więc kupujmy i uprawiajmy cukinię o żółtych owocach.

Literatura:

Martínez-Valdivieso D, Font R, Fernández-Bedmar Z, Merinas-Amo T, Gómez P, Alonso-Moraga A, Río-Celestino M: Role of Zucchini and Its Distinctive Components in the Modulation of Degenerative Processes: Genotoxicity, Anti-Genotoxicity, Cytotoxicity and Apoptotic Effects (2017) Nutrients.

Komentarze