Dynia: uzupełnia deficyt żelaza

dynia niebieska idealna do pieczenia 
Niedobór żelaza jest powszechną bolączką kobiet, a powodem m.in. comiesięczna utrata krwi. Naukowcy poszukują więc różnych dodatków do codziennej diety, aby dostarczyć organizmowi koniecznej codziennej porcji żelaza i po eksperymentach badawczych okazuje się, że m.in. pestki dyni świetnie sprawdzają się w tej roli. W jednym z takich doświadczeń uczestniczyły ochotniczki w wieku 20-37 lat, które codziennie przez 4 tygodnie konsumowały 30 g pestek dostarczających 4 mg tego metalu. Jak sprawdzono, czy na żelazo z dyni dobrze reaguje organizm? Mierzono poziomy np. liczby retikulocytów, hemoglobiny, hematokrytu, ferrytyny w surowicy, całkowitą zdolność wiązania żelaza, procent nasycenia transferyną. Dzięki uzyskanym wynikom wiadomo już, że wszystkie panie miały większą zawartość żelaza w surowicy, bo pestki nie dość, że same są bogate w ten metal, to jeszcze poprawiają jego przyswajalność z innych pokarmów.

Literatura:

Naghii MR, Mofid M: Impact of daily consumption of iron fortified ready-to-eat cereal and pumpkin seed kernels (Cucurbita pepo) on serum iron in adult women (2007) Biofactors.

Komentarze