Wszyscy to wiemy, że oszczędniej jest gotować z pokrywką na garnku, ale zawsze miło upewnić się, że mamy rację. Naukowcy porównali 4 sposoby gotowania zielonej fasolki szparagowej: w szybkowarze, na parze, kuchence mikrofalowej i garnku pod przykryciem na zawartość prozdrowotnych barwników w zielonej fasolce szparagowej. Skrupulatnie mierzono poziomy chlorofilów, luteiny, prowitaminy A i faeofityny. Zwykle w takich badaniach bezapelacyjnie wygrywało gotowanie na parze, lecz nie tym razem! Po analizie danych badacze zalecili tradycyjne gotowanie fasoli w wodzie w garnku z przykrywką ze względu na mniejsze straty badanych barwników.
Literatura:
De La Cruz-Garcı́a C, González-Castro MJ, Oruña-Conchaa MJ, López-Hernándeza J, Simal-Lozanoa JA, Simal-Gándarab J: The effects of various culinary treatments on the pigment content of green beans (Phaseolus vulgaris, L.) (1997) Food.
Literatura:
De La Cruz-Garcı́a C, González-Castro MJ, Oruña-Conchaa MJ, López-Hernándeza J, Simal-Lozanoa JA, Simal-Gándarab J: The effects of various culinary treatments on the pigment content of green beans (Phaseolus vulgaris, L.) (1997) Food.
Komentarze
Prześlij komentarz