Pałka wodna to zapomniane u nas warzywo. Pyszne są słodkie młode pędy, białe nasady liści, młodziutkie kwiatostany męskie i żeńskie.Można je jeść na surowo, w sałatkach, surówkach, gotowane, smażone, dodawane do innych potraw. Z kłączy w wielu regionach świata robi się mąkę. Trafiłam na fantastyczną publikację naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, która przypomina o tym i - mało tego - podaje także przepis na wyborny chleb z dodatkiem mąki z kłączy pałki szerokolistnej oraz prozdrowotny argument, dlaczego warto go wypiekać. W uczelnianym laboratorium przygotowano chleb, a później sprawdzono, jak wiąże on kwasy żółciowe w specjalnej maszynie naśladującej ludzkie trawienie. Autorski wypiek okazał się być skuteczniejszy w wiązaniu owych kwasów niż np. błonnik pszenicy, czarnej fasoli i popularnych owoców: jabłek, wiśni, truskawek, śliwek. Zdaniem naukowców chleb z dodatkiem mąki z pałki może być zalecany dla chorych m.in. na celiaklię i zaburzeniami gospodarki lipidowej. Natomiast z innych doświadczeń wynika, iż uzupełnianie diety tą mąką wskazane jest przy zapaleniach jelit, jelita grubego.
Tu jest przepis na chleb z dodatkiem mąki z pałki: Kurzawska A, Dziedzic K, Górecka D, Smoczyńska P: Wiązanie kwasów żółciowych przez pieczywo bezglutenowe z udziałem mączki z kłącza pałki wodnej (Typha latifolia) w warunkach trawienia in vitro (2014) Probl Hig Epidemiol.
Tu jest przepis na chleb z dodatkiem mąki z pałki: Kurzawska A, Dziedzic K, Górecka D, Smoczyńska P: Wiązanie kwasów żółciowych przez pieczywo bezglutenowe z udziałem mączki z kłącza pałki wodnej (Typha latifolia) w warunkach trawienia in vitro (2014) Probl Hig Epidemiol.
Komentarze
Prześlij komentarz