Wiśnie: domowy ocet

domowy ocet już nastawiłam z porzeczek 
Zdaniem naukowców świeże wiśnie są idealnym owocem do wyrobu octu. Można również użyć skoncentrowanego soku. Dlaczego warto poświęcić czas na jego zrobienie? Uczeni dokładnie przebadali ów ocet i stwierdzili w nim obecność wielu prozdrowotnych związków aktywnych m.in. kwasów galusowego i chlorogenowego. Ten pierwszy działa m.in. przeciwnowotworowo i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zaś drugi wykazuje właściwości np. bakterio-, grzybo- i wirusobójcze. A to tylko 2 związki z bogactwa przeciwutleniającego octu.

Ocet wiśniowy ma wspaniały bukiet aromatyczny rozszerzający jego stosowanie w kuchni i kosmetyce np. rozcieńczony wodą do toników do przemywania twarzy.

Literatura:

Özen M, Özdemir N, Filiz BE, Budak NH, Tuğba Kök-Taş T: Sour Cherry (Prunus Cerasus L.) Vinegars Produced From Fresh Fruit or Juice Concentrate: Bioactive Compounds, Volatile Aroma Compounds and Antioxidant Capacities (2020) Food Chem.

Komentarze