Tojeść pospolita: nadzieją na niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Tojeść pospolita nie jest wymieniona wśród roślin leczniczych "Ziołolecznictwa. Poradnika dla lekarzy" pod red. prof. A. Ożarowskiego (1983). Jednak dzisiaj z pewnością byłaby wykazana jako lek uzupełniający terapię niealkoholowego stłuszczenia wątroby. To odkrycie koreańskich naukowców. Wyizolowali oni z zioła loliolid i pinoresinol, dwa związki aktywne hamujące lipogenezę. Ich korzystne działanie może być przydatne m.in. w diecie wysokotłuszczowej i ochronie przed stłuszczeniem wątroby. Dzięki tojeści poprawiają się wyniki m.in. trójglicerydów.

Ponadto według najnowszych badań potwierdzono m.in. silne działanie bakteriobójcze, przeciwnowotworowe oraz przeciwgrzybicze tego gatunku tojeści.

Literatura:

Kim SY, Lee JY, Jhin C, Shin JM, Kim M, Ahn HR, Yoo G, Son YJ, Jung SH, Nho CW: Reduction of Hepatic Lipogenesis by Loliolide and Pinoresinol from Lysimachia vulgaris via Degrading Liver X Receptors (2019) J Agric Food Chem.

Komentarze