Gruszki: oj, nie lubią ich kamienie

Dlaczego? Cytrynian to związek chemiczny, który zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, ich wzrostowi i rozpuszcza. W praktyce klinicznej najczęściej stosowane są cytrynian potasu lub magnezowo-potasowy. Cytrynian produkują nasze organizmy, trzeba tylko dostarczać surowiec - kwas jabłkowy, a gruszki zawierają go tyle, że naukowcy twierdzą, iż dieta wzbogacona gruszkami może chronić przed powstawaniem kamieni nerkowych u osób z wysokim ryzykiem. Ponadto jak wykazali amerykańscy naukowcy konsumpcja gruszki lub jabłka (1 dziennie średniej wielkości) m.in. znacznie zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2.

Literatura:

Manfredini R, De Giorgi A, Storari A, Fabbian F: Pears and renal stones: possible weapon for prevention? A comprehensive narrative review (2016) Eur Rev Med Pharmacol Sci.

Komentarze