Ogórki: lek na przebarwienia

Ogórki od wieków były stosowane do zachowania urody i młodości skóry i to nie jest żadne naukowe odkrycie, ale czy na pewno już wszystko wiemy o dobroczynnym wpływie warzywa na skórę? Okazuje się, że ogórki wciąż są zapraszane do naukowych pracowni i zawsze coś zaskakującego oraz - najczęściej - dobrego wynika dla naszej wiedzy. Np. japońscy akademicy przeanalizowali, które części rośliny najlepiej radzą sobie z wybielaniem skóry m.in. przebadali smakowite owoce, liście, łodygi, korzenie i części kwiatów. W tym celu sporządzili odpowiednie ekstrakty i posłużyli się komórkami czerniaka, aby prześledzić w nich produkcję melaniny. 

Który organ najlepiej hamował wytwarzanie barwnika? Uczeni stwierdzili, iż związek aktywny z liści może być użytecznym środkiem wybielającym skórę - dużo lepszym niż owoce. 

Literatura: 

H. Kai, M. Baba, T. Okuyama: Inhibitory effect of Cucumis sativus on melanin production in melanoma B16 cells by downregulation of tyrosinase expression (2008), Planta Med. 


Komentarze