Orzechy laskowe: promują długowieczność

Rumuńscy naukowcy z Faculty of Pharmacy, University of Medicine and Pharmacy polecają orzechy laskowe na długowieczność i twierdzą, iż muszą one znajdować się w diecie osób starszych. Co ich przekonało do wydania takiej opinii? Wspaniale zrównoważony, bogaty skład chemiczny, który zmniejsza ryzyko zachorowań na wiele schorzeń związanych z wiekiem m.in. udary mózgu, cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe, neurodegradacyjne i niektóre nowotwory. Są dobrym, choć nie idealnym, źródłem substancji prebiotycznych. Przeciwdziałają fotostarzeniu skóry.

Jest jeszcze pytanie w jakiej postaci najlepiej nam się przysłużą? Okazuje się, iż koniecznie muszą być konsumowane z brunatną łuską. To w niej jest najwięcej np. fenoli o bezcennych dla właściwościach m.in. zmniejszających poziom odpowiedzi prozapalnych, regulujących białka komórkowe, wpływających na różne szlaki metaboliczne. I lepiej jest ich nie prażyć, nie piec w przeciwieństwie do migdałów, czy orzeszków ziemnych. 

Literatura:

Rusu ME, Gheldiu AM, Mocan A, Vlase L, Popa DS: Anti-aging potential of tree nuts with a focus on the phytochemical composition, molecular mechanisms and thermal stability of major bioactive compounds (2018) Food Funct.

Komentarze